A baloldal újabb náci botrányáról ír az amerikai sajtó

A neonáci börtöntöltelékekből álló Árja Testvériség (Aryan Army) nevű bűnszervezetet védelmezi egy most előkerült videón Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, aki nem mellesleg a Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt vezette közös listán is előkelő helyen szerepel.

Magyar Nemzet
2022. 03. 20. 7:50
Az izraeli portál által közölt képen a bekarikázott alak Szilágyi György
Forrás: Thejewishvoice.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyűrűzik a baloldali koalícióig jutó Jobbik antiszemita botránya, egy konzervatív  amerikai hetilap szerint ugyanis bizonyíthatóan neonáci nézeteket vall a jobbikos Szilágyi György, aki nem mellesleg a Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt vezette közös listán is előkelő helyen szerepel. A The Jewish Voice című hírportál írta meg, hogy Szilágyi György hosszú beszédet mondott a hírhedt, amerikai neonáci börtöntöltelékekből álló Árja Testvériség (Aryan Army) nevű, számos bűncselekménnyel és gyilkossággal meggyanúsított bűnszervezet védelmében. A The Jewish Voice honlapjára feltöltött videó tanúsága szerint Szilágyi György azzal védte a skinhead frizurát és horogkeresztes tetoválást viselő bűnözők által vezetett csoportot, hogy

az Aryan Army, azt ha mindenki tudná, soha nem volt náci jelkép, ez az amerikai börtönökben a fehéreknek a csoportosulása, ami ugyanúgy megvan a feketéknek is, ez egy érdekvédelmi szervezet.

Szilágyi még tovább megy, érvelése szerint ugyanis a white power (fehér erő – a szerk.) kifejezés – ami a szervezet egyik mottója volt – az amerikai kosárlabdacsapatok 80 százalékának is benne van a címerében, ahogy a fekete kosárlabdacsapatokéban is a black power, a jobbikos szerint tehát ez is azt igazolja, hogy az Aryan Army nézetei teljesen helyénvalónak tekinthetők.

Szilágyi György egyébként jelenleg a Jobbik alelnöke és szóvivője, 2008-ban csatlakozott a szélsőjobboldali párthoz, amely akkoriban még egy radikális patrióta keresztény pártként definiálta önmagát.

Az amerikai portál felidézte, emlékezetes, hogy a szélsőjobboldali tömörülés korábbi vezetője a magyarországi zsidó közöség kritikáira úgy reagált:

örülne, ha a büszke magyar zsidók visszamennének játszani, az apró, körülmetélt farkukkal.Az amerikai portál által közölt fényképen a bekarikázott alak Szilágyi György.

The Jewish Voice szerzője megjegyzi: ez az az ember, aki azt állítja magáról, hogy megvédi a magyar nemzetet és a magyar értékeket, miközben egyiket sem teszi meg, hanem az antiszemitizmushoz és a rasszizmushoz folyamodik, a képzelt sérüléseiért pedig a zsidókat és a romákat hibáztatja.

Ismerős taktika. Ellentétben Oroszország nevetséges állításaival, miszerint Ukrajnát »nácimentesíteni« kellene, talán a hangsúlyt az igaz neonácikra kellene helyezni, akik a demokratikus országokban akarnak hatalomhoz jutni. Ilyen embereket nem szabad engedni, hogy hatalmat szerezzenek, még demokratikus eszközökkel sem, mert a történelem azt mutatja, hogy ha egyszer hatalomra kerültek, akkor nem sokáig tisztelik a demokratikus eszközöket

– olvasható az amerikai hírportálon. A radikális párt jelenlegi alelnöke korábban egyébként a Hír TV-nek amellett is érvelt, hogy a kormánynak be kellene tiltania a Simon Wiesenthal Központ nevű holokauszt-emlékügynökséget, mert az súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Mint fogalmazott: felszólítjuk a magyar kormányt, hogy védje meg a magyar embereket, védje meg a magyar sportot a magyar kultúrát a  Simon Wiesenthal Központtól, és tiltsa be annak működését Magyarországon. A nem magyar állampolgár alkalmazottait pedig utasítsa ki az országból, hiszen a kormánynak kötelessége megvédenie Magyarország jóhírét […], és kötelező olyan szervezetekkel szemben fellépni, amelynek célja Magyarország destabilizálása. 

Z. Kárpát Dánielről is kiderült, hasonló nézeteket vall

Egy hete Z. Kárpát Dániel náci botrányától hangos a magyar és a nemzetközi sajtó. A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter mentegette a Jobbik alelnökét, a baloldal többi vezető politikusa azonban leginkább hallgat azóta is.

Az előkerült videó tanúsága szerint Z. Kárpát Dániel félreérhetetlenül – mint egykor a nácik – lendítette a magasba jobb karját, majd elégedetten mosolygott. A felvétel valószínűleg egy sajtótájékoztató előtt készült, a politikus ugyanis egy pulpitus mögött áll, és a háta mögött egy jobbikos molinó látszik.A történtekkel kapcsolatban Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője a Mandinernek elmondta, hogy az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, illetve a Jobbik mai pártvezetőinek hasonló megnyilvánulásai nem egyéni eltévelyedések, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei. Lapunk szerette volna megtudni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének véleményét Z. Kárpát karlendítéséről, de napok óta nem kaptunk választ kérdéseinkre. Nyilatkozott azonban az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek korábban Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, aki aggasztónak és felkavarónak nevezte, hogy a baloldalról rasszista, antiszemita, kirekesztő hangok kerülnek nyilvánosságra. Szerinte az is elképzelhető, hogy az antiszemitizmus a balliberális oldalon képviselethez juthat az Országgyűlésben.

Míg az esettel még egy amerikai zsidó újság és a Les Valeurs Actuelles konzervatív francia hetilap is foglalkozott, addig a magyar baloldali szivárványkoalíció egyetlen tagja szerint sem elfogadhatatlan, ami történt. 

Így volt ez 2019-ben is, amikor Gyöngyösi Márton felvetette, hogy listázni kellene a parlamentben a zsidó képviselőket. Karácsony Gergely főpolgármester akkor azt mondta, szerinte a zsidólistázás nem nácizmus. 2020 őszén pedig már annak a jobbikos Bíró Lászlónak kampányolt, aki többször is gyalázta a zsidó közösséget, „Judapestnek” nevezve a fővárost és „tetűcsúszdásoknak” az izraeli turistákat. Karácsony most hallgat.

A szivárványkoalíció szerint nincs ezzel gond

Az egykori szocialista politikus, Zuschlag János a nyilas-hatalomátvétel évfordulóján tartott sajtótájékoztató előtt az áldozatokon élcelődött 2004-ben, majd lemondott. A Jobbik alelnöke viszont még mindig a baloldali lista kilencedik, közvetlenül Gyurcsány Ferenc mögötti befutó helyén szerepel. Z. Kárpát egyébként az Óbudai Hírek blog szerint csak azért került ebbe az előkelő pozícióba, hogy Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének már a tavalyi baloldali előválasztáson se legyen ellenfele Óbuda-Békásmegyeren.

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, a jogász végzettségű Rafael Balázs Leándrosz ugyan felszólította Márki-Zay Pétert, hogy léptesse vissza Z. Kárpát Dánielt, de a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje eddig nem tett az ügyben semmilyen lépést.

Szerinte ugyanis a felvétel nem egy „valódi” környezetben készült. Nem meglepő mindez annak fényében, hogy Márki-Zay korábban azzal kampányolt, ő a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli. A romák minden esetre tüntetéssorozatot indítanak, amelynek március 27-én Hódmezővásárhely lesz az első állomása.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az ATV-ben arról beszélt, hogy mindenki tisztába tette a saját múltját, aki 2020-ban aláírta a párt elvi nyilatkozatát és Z. Kárpát Dániel egy futballmeccsre emlékeztető dolgot csinált. Arra a kérdésre, hogy kéri-e Z. Kárpát lemondását, Jakab annyit válaszolt, hogy mindez őt nem is érdekli, és szerinte Magyarországon vannak ennél súlyosabb problémák is. A Jobbik elnöke elmondta ugyanakkor, a baloldalon mindenki ismeri Z. Kárpátot, hiszen a programalkotás dandárját végezte. Úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy Z. Kárpát igazi néppárti politikus, akiben semmiféle antiszemita nézet nincs.

A Mediaworks–Hírcentrum az üggyel kapcsolatban több baloldali politikus véleményét is kikérte. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja szerint a választás hajrájában a Fidesz lejárató anyagokat készít. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes nem válaszolt a kérdésekre. Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért frakcióvezető-helyettese pedig egyetértett a Jobbik által kiadott közleménnyel.
Bohár Dániel riporter ismert baloldali személyeket kérdezett arról, mi a véleményük a Jobbik legújabb nácibotrányáról. 

Demszky Gábor szerint Bohár Dániel vállalhatatlan, nem a karlendítés.

Falusi Mariann örömét fejezte ki, hogy a jobboldal ezzel „szórakoztatja magát”, és elmondta, ő is fel szokta emelni a karját, hogy megmozgassa a tagjait, de szerinte szánalmas dolog belemagyarázni bármibe bármit. Havas Henrik műsorvezető szerint Bohárral normális ember nem áll szóba. Hajós András zenész arról beszélt, hogy még nem gondolta végig, részt tud-e venni egy olyan tüntetésen, ahol Z. Kárpát is jelen van, de kifejtette, hogy nagymértékben ellene van a mai kormányzatnak. Hernádi Judit színésznő nem válaszolt a kérdésre, mi a véleménye a karlendítésről, egyszerűen csak letette a telefont, Farkasházy Tivadar humorista pedig megdicsérte Bohár humorát. Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője azt állította, nem látta, mit tett a jobbikos politikus.

Fehér felsőbbrendűség a rácsok mögött

A Szilágyi György által istenített Árja Testvériség a brit BBC szerint egyébként a legnagyobb és leghíresebb amerikai börtönbanda, a szervezet a rácsokon kívüli világban, utcai bandaként is működik. A hatvanas években alakult a kaliforniai San Quentin börtönben, ez a hely főként azért hírhedt, mert itt tartják az állam összes kivégzését. Az Árja Testvériség eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a fehér bőrű rabok megvédjék magukat a feketéktől és latinóktól, de a csoportban hamar elterjedtek a neonáci eszmék, amelyek később a viking és ír mondavilág szimbólumrendszerével keveredtek. 

A banda a fehér faj felsőbbrendűségét hirdeti, nem is fogad a sorai közé másokat, de drogügyletekben hajlandók szövetkezni mexikóiakkal és feketékkel. 

A világ akkor figyelt fel az amerikai bűnbandára, amikor 2013 tavaszán Texasban hidegvérrel, fényes nappal lelőttek két ügyészt. A nyomozás a háttérben a hírhedt börtönbanda, az Árja Testvériség felé vezető szálakat fedett fel. Egyes becslések szerint  a neonáci bűnszervezetnek legalább húszezer tagja van. 

Az FBI adatai szerint az amerikai börtönpopuláció egy százalékát adják az árja testvériség tagjai, de a rácsok mögött elkövetett gyilkosságok 18 százalékát ők követik el. A bandába bekerülni úgy lehet, ha az adott börtön testvérisége által kijelölt célpontot megöli a pályázó, a tagoknak börtönből kikerülés után is kötelező a rács mögöttiek támogatása.

Borítókép: Az amerikai portál által közölt fényképen a bekarikázott alak Szilágyi György (Fotó: Thejewishvoice.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.