időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Orbán Viktor részvételével kezdődött meg a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó

Judi Tamara (Brüsszel)
2022.03.24. 10:40 2022.03.24. 12:10
Orbán Viktor részvételével kezdődött meg a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó

Csütörtök délelőtt elkezdődött a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben, Orbán Viktor röviddel tíz óra előtt érkezett meg a katonai szövetség székházába. A miniszterelnök a NATO rendkívüli találkozóját követően, délutántól az európai uniós országok vezetőinek csúcsértekezletén vesz részt. Mindkét esemény fókuszában az egy hónapja kirobbant orosz–ukrán háború és annak következményei állnak. Az EU-csúcsra Brüsszelben tárgyaló amerikai elnök, Joe Biden is hivatalos. A G7-országcsoport vezetői ugyancsak összeülnek a belga fővárosban csütörtökön.

Mint azt lapunk megírta, Orbán Viktor tegnap videóüzenetben számolt be a diplomáciai nagyüzemről, a NATO- és EU-csúcstalálkozókon képviselendő magyar álláspontról. – Meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal, meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot – sorolta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak részt vesz a NATO-csúcson. A magyar diplomácia vezetője csütörtöki doorstep nyilatkozatában megerősítette, hogy 

a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel: a szövetség korábban világossá tette, hogy nem részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tenni azért, hogy a háború ne terjedjen túl Ukrajna határain.

 – Ez Magyarországnak is elemi érdeke – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a csütörtöki találkozót követően is. 

Stoltenberg: Nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozóra érkezve ismertette is a hivatalos álláspontot, mint mondta, a szövetség minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna támogatására, de felelőssége az is, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra, és ne váljék konfliktussá a NATO és Oroszország között. Szerinte ennek értelmében tiszta sor, hogy sem légi, sem szárazföldi csapatokat nem küldenek Ukrajnába.  A lengyel és balti javaslatról, ami repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazza az ország felett, kritikusan elmondta: ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a NATO-nak erőteljesen támadnia kellene az orosz légvédelmi rendszereket, s le kellene lőnie orosz katonai repülőket. A norvég diplomata egyúttal megerősítette, hogy

új harccsoportokat telepítenének Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét.

Stoltenberg doorstep nyilatkozatában egyelőre nem tette hivatalossá, hogy a háború nyomán meghosszabbítaná hamarosan lejáró főtitkári mandátumát, és további egy évig maradna a katonai szövetség vezetője. Utóbbi lehetőségéről a szövetség név nélkül nyilatkozó diplomatái számoltak be a brüsszeli sajtónak.

Cikkeztünk róla, korábban Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is a légtérzár, valamint az ugyancsak lengyelek szorgalmazta, szárazföldi békefenntartó misszió ellen emelt szót. 

A NATO-tagországok vezetői Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Csúcstalálkozók Brüsszelben

Bejelentették: az Európai Unió bevásárol amerikai LNG-ből

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.