Rendkívüli humanitárius misszióba kezdett Matteo Salvini

A Liga főtitkára a háború sújtotta ukrán nép megsegítésére sietett.

2022. 03. 08. 15:05
SALVINI, Matteo
Róma, 2022. január 28. Matteo Salvini, a Liga párt vezetõje (b) újságírók kérdéseire válaszol a római parlamentben az olasz elnökválasztás ötödik fordulójának napján, 2022. január 28-án. Ezen a napon a legtöbb szavazatot a jobbközép jelöltje Maria Elisabetta Casellati kapta, de az általa szerzett 382 voks nem volt elegendõ az elnökválasztáshoz szükséges többséghez, amely 505 szavazatot jelent. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi Fotó: Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liga főtitkára a szavak helyett a tettek mezejére lépett, és a háború sújtotta ukrán nép megsegítésére sietett. Személyesen, egy szűk küldöttség kísértében indult útnak Lengyelországba.

Célja, hogy meggyőződhessen az ukrán határ mentén kialakult viszonyokról, és a térségben tevékenykedő segélyszervezetekkel felvegye a kapcsolatot.

A múlt héten az olasz parlamentben tartott sajtótájékoztatón jelezte, nem nézheti tétlenül a menekülésre kényszerült ártatlanok szenvedését, személyesen szeretne részt venni a bajba jutottak megsegítésében. „Ora et labora”, hangoztatta, utalva arra, hogy a békéért folytatott imádságon túl a konkrét segítségnyújtás is elengedhetetlen.

Utazásának állomásairól biztonsági okokból nincsenek pontos információk, csak rövid sajtóközlemények és Facebook-üzenetek adnak hírt humanitárius missziójának eseményeiről. Hétfőn érkezett a lengyel fővárosba, ahol látogatást tett az olasz nagykövetségen, egyben lehetősége volt találkozni olasz vállalatok képviseletével is. A tárgyalások elsősorban az Olaszországba érkező menekültek befogadására összpontosítottak.

A háború elől menekülők segítése mindannyiunk kötelessége, mindenki tegye meg a tőle telhetőt, az életek megmentésére és a pusztítás megállítására

– szólította fel az olaszokat Salvini.

Sajtókommentek szerint a Liga főtitkárának rendkívüli humanitárius missziója korábbi oroszbarátságát is feledtetni próbálja. Lengyelországi utazása során Salvinit elkíséri Luca Toccalini, a Liga fiataljainak koordinátora és Marco Campomenosi európai parlamenti képviselő. A híradások szerint a párt elnöke és küldöttsége találkozott Salvatore Pennacchióval, Lengyelország apostoli nunciusával, hogy tudassa, készen áll az Olasz Püspöki Konferencia és a Caritas segélyszervezet kezdeményezéseihez csatlakozni, és részt venni az Olaszországba érkező menekültek koordinálásában.

Salvini humanitárius akciójának politikai üzenete nem más, mint hogy a Liga egy emberként áll helyt és segít, amikor háborús menekültekről van szó.

A párt kormányzói és képviselői országszerte készen állnak a menekültek fogadására. Lombardiában kétszáz polgármester kezdeményezett gyűjtési akciót az ukrán nép azonnali megsegítésére, valamint a háború elől menekülő családok befogadására.

Salvini múlt heti parlamenti sajtókonferenciáján hangsúlyozta, helytelen dolog lenne a háború elől menekülő árvákat és özvegyeket összekeverni azokkal az illegális bevándorlókkal, akik a római Termini pályaudvar kábítószer-ellátói lettek.

Olasz politikusok delegációja is Lengyelországba látogatott, köztük Paolo Grimoldi, a Liga parlamenti képviselője.

Éveken keresztül Lengyelország és Magyarország bírálatok és kritikák áldozata volt. Az igazság azonban, hogy ők csak az illegális bevándorlási nyomást állították meg. Most elsőként vesznek részt a humanitárius segítségnyújtásban. Valaki bocsánatot kérhetne a két néptől a helytelen ítélkezések miatt

– kommentálta a múlt eseményeit Grimoldi.

Borítókép: Matteo Salvini (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.