Soros fia is megszólalt Ukrajna apropóján

Nem esett messze az alma a fájától, Alexander Soros is szeret a zavarosban halászni.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 03. 08. 9:04
SOROS GYÖRGY
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután édesapja, Soros György a Twitteren Budapest 1944-es és Szarajevó 1993-as ostromához hasonlította az Ukrajnában kialakult állapotokat, március 7-én a Euronews honlapján írt véleménycikkel Alexander Soros is kifejtette a véleményét az orosz–ukrán háborúról – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Emlékeztetőül: a Euronews az Európai Unió közszolgálati csatornája, amely hazánkkal szemben kifejezetten negatív szokott lenni. 

Soros György Twitter bejegyzése így szólt – írja a Tűzfalcsoport:

Tanúja voltam, amint Ukrajna a Szovjetunió összeomlása után liberális demokráciává és nyitott társadalommá fejlődött. Számtalan orosz agresszióval találkozott, de mindvégig kitartott. A bátor ukránok most életüket kockáztatják egy olyan támadásban, ami engem leginkább Budapest 1944-es ostromára és Szarajevó 1993-as ostromára emlékeztet.

A Soros-birodalom örököse, Alexander Soros cikkének fordítását is közölte a Tűzfalcsoport:

„Miközben az orosz erők előre nyomultak az ukrán főváros, Kijev felé, az orosz legfelsőbb bíróság végleg megszüntette a Memorial, Oroszország legrégebbi és legismertebb emberi jogi csoportjának létezését.

Az időzítés komor emlékeztetője volt annak, hogy Putyin Ukrajna elleni bűnös agressziója következtében mi kerül most veszélybe, és mennyi minden forog kockán – írja a Tűzfalcsoport Alexander Soros cikkének fordításában.

Mert még a brutális katonai támadás közepette is megvan Ukrajnában az, amit Oroszország Putyin alatt elvesztett: független média, független bírák, emberi jogi csoportok, korrupcióellenes aktivisták és mások, akik arra törekszenek, hogy a rendszer mindenki számára működjön, még a leggyengébbek számára is. Ezt nevezzük civil társadalomnak. Ez a szilárd és élénk demokrácia lényege. Putyin számára ez kárhozatos dolog.

A Nyílt Társadalom Alapítványok három évtizede támogatják a civil társadalmat Kelet-Európában és Eurázsiában, valamint világszerte. Ennek keretében 1990-ben alapítványt alapítottunk Ukrajnában, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítványt; az általa támogatott projektek között az egyetemi diplomák odaítélése során tapasztalható korrupció felszámolásától kezdve a közegészségügyi rendszer reformjának támogatásán át a hozzáférhető jogi segítségnyújtás rendszerének kialakításáig minden megtalálható volt.

Régebben Oroszországban is dolgoztunk, támogattuk a jogi reformokat, küzdöttünk a HIV/AIDS terjedése ellen, és egy ideig még a volt szovjet tudósok bérét is fizettük. De ez mind azelőtt volt, hogy Putyin mindent bezárt. A népi zavargásoktól megrémülve, amelyek megdöntötték az erős ember szövetségeseit Grúziában, Jugoszláviában és Ukrajnában is, Putyin úgy döntött, hogy a független civil társadalom veszélyt jelent a hatalom megszilárdítására. Ugyanezt fogja megint megtenni, ha Ukrajnában győzedelmeskedik.

Mit kellene tehát tenni nekünk, mint filantróp alapítványnak? – kérdezi cikkében Alexander Soros.

Mivel több százezer ember menekül el Ukrajnából, és több millió civil van veszélyben, a humanitárius segítségnyújtás iránti igény óriási, és egy hatalmas humanitárius segítségnyújtási művelet van folyamatban.

De Ukrajna független, demokratikus jövőbe vetett reményeinek támogatása – és tágabb értelemben Vlagyimir Putyin liberális, demokratikus kormányzás elleni támadása ellen Kelet-Európában és Közép-Ázsiában – többre van szükség, mint egy humanitárius válaszlépés. Ez a nyílt társadalom eszméjének, valamint az emberi méltóságért és az elszámoltatható kormányzásért kiálló számtalan hangnak és csoportnak a támogatásának megduplázását követeli meg – Kazahsztánban, Magyarországon, Lengyelországban, Moldovában, Kirgizisztánban, Örményországban –, amelyek mindegyike most szolidaritást vállalhat Ukrajnával. Mindazok a hangok, amelyeket Vlagyimir Putyin el akar hallgattatni.

Ezért hoztuk létre az Ukrajnai Demokrácia Alapot 25 millió dolláros (23 millió eurós) kötelezettségvállalással, hogy támogassuk nemcsak a jelenleg szorongatott ukrajnai civil társadalmi csoportokat, hanem az egész régióban működő szervezeteket is. És ezért kérünk fel más magánfinanszírozókat, köztük filantrópokat és a magánszektort is, hogy járuljanak hozzá ehhez a kezdeményezéshez. Reményeink szerint az alap összege végül meghaladja a százmillió dollárt (91 millió eurót). Oroszország maga is példát mutat arra, hogy mi forog kockán.

A Memorial bezárása csak egy része volt a független hangok elhallgattatásának, ahogy Putyin fokozatosan kiterjesztette hatalmát – amely magában foglalta néhány bátor ember meggyilkolását is –, mint például Natalja Esztyemirova és Sztanyiszlav Markelov emberi jogi aktivisták, akiket 2009-ben öltek meg, Anna Politkovszkaja újságíró, akit 2006-ban lőttek agyon, és Borisz Nyemcov ellenzéki vezető 2015-ben. Ma az ország vezető ellenzéki személyisége, Alekszej Navalnij két és fél éves büntetését tölti egy büntetőtelepen, miután alig élte túl, hogy 2020-ban megpróbálták megmérgezni a novicsok idegméreggel.

Tehát most Oroszországban nincs szervezett ellenzék Putyin háborújával szemben. Nincsenek tömegtüntetések. Nincs kritikus vita a Putyin és cimborái által teljesen ellenőrzött televíziós csatornákon. Egy zárt társadalomban egy vélemény érvényesül - még akkor is, ha ez az őrület és a pusztítás hangja.

Ma nem látjuk előre, hogy mi lesz Ukrajnában, és a jövő sokunkat mélységes rossz előérzettel tölt el, ahogyan Csehszlovákia 1938-as náci elfoglalására is emlékszünk – olvasható a Tűzfalcsoport fordításában.

De amíg a katonai harc folytatódik, a Nyílt Társadalom és partnereink továbbra is támogatni fogják az ukrajnai alapítványunkat és az összes csoportot, amelyekkel együtt dolgoznak, valamint más független hangokat az egész régióban. Fel fogunk lépni a hallgatás ellen.

Végül a fegyverek elhallgatnak. Amikor ez megtörténik, bármi is lesz az eredmény, mi tudjuk, hogy hol fogunk állni: azok mellett, akik megértik, hogy az emberiség túlélése és az előttünk álló egzisztenciális kihívások leküzdésének képessége nem Vlagyimir Putyin kutyaszorítós vadságát, hanem egy toleráns, demokratikus, nyitott társadalmat követel” – zárul a cikk fordítása.

Nem esett messze az alma a fájától. Ahogyan Soros György, úgy fia és örököse, Alexander Soros is szeret a zavarosban halászni. Nem túlzás azt állítani – írja a Tűzfalcsoport, hogy a szomszédunkban, Ukrajnában naponta ezrek veszítik el otthonukat és minden tulajdonukat, és sokan az életüket is. És mire használja ki ezt a helyzetet a Soros-birodalom? Arra, hogy egy alapot hozzanak létre, amiből többek között Magyarországon és Lengyelországban is terjeszteni tudják a nyílt társadalom eszméjét. Tisztára úgy viselkednek, mint a dögkeselyűk…

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.