Új taktikával hosszú ostromokra készülnek az oroszok

Brit és amerikai hírszerzés is megerősítette: a támadók taktikát váltottak.

2022. 03. 21. 11:32
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 21. Tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház Harkivban 2022. március 20-án.Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Andrew Marienko Fotó: Andrew Marienko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megrekedt előrenyomulás ellenére továbbra is Kijev áll az orosz katonai hadműveletek középpontjában – állítja a brit hírszerzés. Közleményük szerint az ukrán fővárosnál keletről a támadás befagyott, nyugatról az ukrán erők visszaverték az offenzívát, északon viszont heves harcok dúlnak.

Az oroszok mintegy 25 kilométerre lehetnek a városközponttól, és várhatóan a következő hetekben megpróbálják bekeríteni a várost.

A brit hírszerzés jelentése ellentétben áll a The Wall Street Journal értesüléseivel, amely névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról írt, hogy Vlagyimir Putyin taktikát váltott, és már nem célja feltétlenül bevenni Kijevet. 

Ehelyett megtartanák a délen és keleten elfoglalt területeket, és kicsikarnák az ukrán vezetéstől, hogy ismerjék el ezeket.

Ezzel egyrészt szárazföldi kijáratot biztosítanának a Krím félszigetnek, másrészt kiterjesztenék a szakadár „népköztársaságok” területeit. A Biden-adminisztráció szerint ez nem jelenti az eredeti tervek feladását, az ukrán főváros kérdése még nyitott. 

Katonai értékelésünk szerint úgy tűnik, hogy visszatér az ostromtaktikához

– nyilatkozta az egyik forrás. Arra számítanak, hogy ez a váltás hetekig, sőt akár hónapokig elhúzódó harcokat hozhat, gyakran távoli tüzérségi- és rakétatámadásokkal. Szakértők korábban megkérdőjelezték, hogy az oroszok tudnak-e megfelelő erőket mozgósítani az egykor hárommilliós település teljes bekerítéséhez. A villámháború kudarca után valószínű volt, hogy nagy veszteségekkel járó frontális roham helyett városi küzdelemre; különleges alakulatok betöréseire, a védelem lassú „puhítására” lehet számítani.

Fotó: Atef Szafadi

Az Institute for the Study of War amerikai hadtudományi kutatóintézet vasárnapi eseményeket értékelő elemzésében szintén arra figyelmeztetett, hogy Kijevnél az oroszok védelmi vonalakat – például aknamezőket – alakítanak ki, és további tüzérségi egységeket telepítenek. 

Előrejelzésük szerint a támadók megpróbálják előkészíteni a terepet a tüzérség számára, mert az ukrán főváros elhúzódó, folyamatos bombázására készülnek.

Az ukrán hírszerzés is úgy tudja, hogy a Kreml már hosszú távú háborúval számol.

 

Borítókép: tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház Harkivban 2022. március 20-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Marienko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.