Bőven van dolguk a hatóságoknak a magyar–szerb határ mindkét oldalán

Száznyolcvan illegális bevándorlót gyűjtött be a szerbiai rendőrség a magyar határ közelében végzett akciójában. Palicson, Szabadkán és Tavankúton rögtönzött sátrakban várták a migránsok, hogy az Európai Unió területére lépjenek. A magyar rendőrök pedig csaknem száz illegális bevándorlót tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 04. 13. 12:20
Kelebia, 2020. február 7. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelõ szerbiai oldalánál 2020. február 6-án. A szerb hatóságok buszokkal elszállították a befogadóközpontokba a migránskaraván tagjait a kelebiai határátkelőtől. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA nemzetközi hírügynökség tudósítása szerint hosszabb távra rendezkedtek be az illegális bevándorlók a magyar határ közeli erdőkben Szerbiában. Tábort vertek a határkerítéstől pár száz méterre, a Szabadka északi részén fekvő makkhetesi erdőben, onnan indultak meg éjszakánként, hogy megpróbáljanak jogellenesen az Európai Unió területére jutni.

Egy-egy rögtönzött sátorban tízen vagy akár annál is többen lakhattak

– olvasható hírügynökség beszámolójában.

Fotó: V4NA Hírügynökség

A szabadkaiak a táborok miatt csak kellő elővigyázatossággal mernek az erdőben túrázni, félnek, nehogy a sűrű fák között rájuk támadjanak a bevándorlók. A városban már több eset is előfordult, amikor ártatlan helyieket bántalmaztak a migránsok. Ahogy a V4NA korábban beszámolt róla, Szabadkán például tavaly novemberben egy gyógyszerészre támadt rá egy háromfős társaság, a nőt megkötözték, a patikából pedig elvitték a bevételt és némi orvosságot, főként nyugtatókat.

Az erdészek arra panaszkodnak, hogy a migránsok kivágják az egészséges fákat, azzal tüzelnek.

A természetben okozott károk mellett a mostani különösen száraz időszakban ez a tevékenység tűzveszélyes. A magyar és a szerb oldalon lévő erdő összekapcsolódik, az így keletkezett tűz, ha nem veszik észre időben, Magyarországra is átterjedhet.

A bevándorlók egyébként rengeteg szemetet hagynak maguk mögött, az erdészeknek nincs elég emberük arra, hogy azt összegyűjtsék.

Fotó: V4NA Hírügynökség

Nagyobb migránscsoportot gyűjtött össze a szerb rendőrség

A szerb belügyminisztérium munkatársai a csendőrséggel és a menekültügyi főbiztossággal együttműködve 180 migránst gyűjtöttek be az erdőből. A képek tanulsága szerint már régóta ott lehettek, hiszen tűzhely, kémény, padló, matracok, pokrócok, kávéscsészék is voltak a „lakban”, sőt még képet is ragasztottak a sátor falára.

Tíz táborhelyen harminc sátort találtak a rendőrök a magyar határtól mindössze pár kilométerre fekvő Palicson, Makkhetesen és Tavankúton, de illegális bevándorlókra bukkantak a szabadkai vasútállomás melletti elhagyatott épületekben is.

A migránsokat az akciót követően befogadóközpontokba szállították, ahol megfelelő ellátásban részesülhetnek. Ezek a helyek nyitottak, így az illegális bevándorlók szabadon járhatnak-kelhetnek ki és be. Emiatt semmi sem garantálja, hogy a most összegyűjtött migránsok pár óra múlva nem lesznek ismét a határkerítés mellett.

Csaknem száz illegális bevándorlót fogtak el a magyar rendőrök

A határ másik oldalán, a magyarországi Bács-Kiskun megyében is akcióztak a rendőrök szerda hajnalban. A Police.hu tájékoztatása szerint 96 külföldit tartóztattak fel Katymár, Bácsalmás, Kelebia és Hercegszántó térségében. Az illegális migránsok szír, török, iraki, pakisztáni és indiai állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

Fotó: V4NA Hírügynökség

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az eredeti beszámolót a V4NA nemzetközi hírügynökség közölte.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.