Ferenc pápa: Az emberek békét akarnak

Az egyházfő tűzszünetet szorgalmazott, amit a békére utaló szándék minimális és kézzelfogható jelzésének nevezett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 24. 15:28
FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. április 14. Ferenc pápa krizmaszentelõ misét tart a vatikáni Szent Péter-székesegyházban 2022. április 14-én, nagycsütörtökön. Krizmaszentelés alkalmával az egyházfõ megáldja a liturgiában használt olajokat, amivel kezdetét veszik a húsvéti szertartások a Vatikánban. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikusok az emberekre hallgassanak, akik békét akarnak – szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében, melyben a húsvétot ünneplő ortodoxokat is köszöntötte. Ferenc pápa kijelentette, hogy az emberek békét akarnak. A szokás szerint az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából mondott beszéde végén az egyházfő hosszan szólt az ukrajnai háborúról. A pápa ismételten tűzszünetet szorgalmazott, amit a békére utaló szándék minimális és kézzelfogható jelzésének nevezett. A háborús támadások leállítását sürgette a szenvedéstől elgyötört lakosság érdekében. Az ortodox húsvét alkalmával köszöntötte a keleti egyházaknak az ünnepet most tartó hívőit.

Isten adja nekünk vissza a  békét, amelyet a barbár háború megsértett

– mondta a katolikus egyházfő.

Hozzátette: szomorú, hogy [a húsvét] az összes keresztény számára szent és  ünnepélyes napjaiban erősebben hallani a fegyverek halálos zaját, mint a feltámadást hirdető harangok zúgását, és szomorú, hogy a fegyverek egyre inkább átveszik a szavak helyét. – Mindannyiótoktól azt kérem, erősítsétek a béke érdekében mondott imákat, és legyen bátorságotok kimondani és kinyilvánítani, hogy a béke lehetséges. A politikai vezetőket arra kérem, hallgassák meg az emberek szavát, akik békét akarnak, nem a konfliktus növekedését – mondta a pápa, akinek szavait mintegy negyvenezren hallgatták a Szent Péter téren.

Ferenc pápa délelőtt a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét az isteni irgalmasságnak szentelt vasárnap. Az egyházfő a szertartás nagy részén ülve maradt a napokban kiújult térdfájdalmai miatt.

Borítókép: Ferenc pápa krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter-székesegyházban 2022. április 14-én, nagycsütörtökön. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.