Ferenc pápa és Kirill pátriárka Jeruzsálemben találkozhat

Jeruzsálemben júniusban kerülhet sor a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és a moszkvai ortodox pátriárka Kirill találkozójára, mely a béke elősegítését kívánja szolgálni – erősítette meg a sajtóban felröppent hírt a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar (CEI) televíziós csatornája.

Forrás: MTI2022. 04. 11. 21:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TV2000 „tekintélyes vatikáni forrásokra” hivatkozva hangsúlyozta, hogy a találkozó előkészítési munkája már folyamatban van.

A két egyházi vezető közötti találkozó az ukrajnai háború kirobbanása óta napirenden szerepel: március 16-án videó-összeköttetésben beszéltek egymással.

Kirill pátriárka nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogatja. Ferenc pápa a háború február 24-i kitörése másnapján felkereste Oroszországnak a Vatikánhoz közeli szentszéki nagykövetségét, majd február 26-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon, akivel március 22-én is egyeztetett.

A Szentszék és a Moszkvai Patriarkátus is semleges találkozóhelyet javasolt a két egyházi vezető esetleges személyes egyeztetésére.

Ferenc pápa vasárnap, a máltai látogatásáról visszatérő repülőúton kijelentette, hogy a Kirill pátriárkával történő találkozón

dolgozunk, és úgy gondoljuk, a Közel-Keleten tartjuk meg.

Kezdetben Libanonról lehetett hallani. A legutolsó sajtóértesülések szerint Ferenc pápa június 12-én a jordániai Ammanba utazik, majd innen június 14-én megy tovább Jeruzsálembe.

A katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első alkalommal 2016. február 12-én Havannában találkozott egymással, ami egyháztörténeti fordulópontnak számított.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP/Vincenzo Pinto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.