időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Ferenc pápa és Kirill pátriárka Jeruzsálemben találkozhat

Forrás: MTI
2022.04.11. 21:41 2022.04.11. 21:46
Ferenc pápa és Kirill pátriárka Jeruzsálemben találkozhat

Jeruzsálemben júniusban kerülhet sor a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és a moszkvai ortodox pátriárka Kirill találkozójára, mely a béke elősegítését kívánja szolgálni – erősítette meg a sajtóban felröppent hírt a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar (CEI) televíziós csatornája.

A TV2000 „tekintélyes vatikáni forrásokra” hivatkozva hangsúlyozta, hogy a találkozó előkészítési munkája már folyamatban van.

A két egyházi vezető közötti találkozó az ukrajnai háború kirobbanása óta napirenden szerepel: március 16-án videó-összeköttetésben beszéltek egymással.

Kirill pátriárka nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogatja. Ferenc pápa a háború február 24-i kitörése másnapján felkereste Oroszországnak a Vatikánhoz közeli szentszéki nagykövetségét, majd február 26-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon, akivel március 22-én is egyeztetett.

A Szentszék és a Moszkvai Patriarkátus is semleges találkozóhelyet javasolt a két egyházi vezető esetleges személyes egyeztetésére.

Ferenc pápa vasárnap, a máltai látogatásáról visszatérő repülőúton kijelentette, hogy a Kirill pátriárkával történő találkozón

dolgozunk, és úgy gondoljuk, a Közel-Keleten tartjuk meg.

Kezdetben Libanonról lehetett hallani. A legutolsó sajtóértesülések szerint Ferenc pápa június 12-én a jordániai Ammanba utazik, majd innen június 14-én megy tovább Jeruzsálembe.

A katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első alkalommal 2016. február 12-én Havannában találkozott egymással, ami egyháztörténeti fordulópontnak számított.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP/Vincenzo Pinto)

Háború Ukrajnában

Putyin: Moszkva átveheti Washingtontól a lefegyverző csapás koncepcióját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.