Francia választás: elképzelhető, ami elképzelhetetlen volt

A háború elején Macron támogatottsága nőtt, most Le Pen használja ki a rossz gazdasági helyzetet.

2022. 04. 03. 5:50
LE PEN, Marine
Montrouge, 2022. március 15. Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje és elnökjelöltje felszólal egy polgármesteri találkozón a Párizstól délre fekvõ Montrouge-ben 2022. március 15-én. A francia elnökválasztás elsõ fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Érezzük a terepen a hatalmas lendületet, felcsillant a remény a kampány végéhez érve. Álhírnek bizonyult az, amit egyesek hangoztattak, miszerint Emmanuel Macron újraválasztása magától értetődő tény. Tökéletesen lehetséges Emmanuel Macron legyőzése és az ország politikájának radikális megváltoztatása – mindezt Marine Le Pen mondta pénteken a kampánykörútján, egy héttel a francia elnökválasztás április 10-i első fordulója előtt. A jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője és elnökjelöltje önbizalommal telve futhat neki a kampány utolsó hetének, hiszen

a felmérések azt mutatják, ami korábban elképzelhetetlen volt: a hivatalban lévő Macron legyőzése ma már nem tűnik lehetetlennek.

A közvélemény-kutatók már hetek óta valószínűsítik, hogy a centrista Macron, illetve Le Pen jut be az április 24-i második fordulóba: előbbi a szavazatok mintegy 28, utóbbi a voksok 22 százalékával. Az államfő számára a sokkoló hírt a második fordulós előrejelzések jelentik, hiszen az Elabe intézet március utolsó napjaiban végzett felmérése mindössze 52,5:47,5 arányú diadalt jósol Macronnak. Ez a különbség nem csupán a két politikus 2017-es összecsapásához képest csökkent jelentős mértékben – akkor 64:36 százalékos arányban győzött Macron –, hanem a március közepi állapotokhoz képest is, amikor az Elabe 59,5:40,5 arányú győzelmet vetített előre az elnök javára.

Mint korábban írtunk róla: Macron népszerűsége látványosan megnövekedett az ukrajnai orosz invázió kezdete után, a francia elnök ugyanis az egyik legaktívabb európai szereplője a háború lezárására irányuló diplomáciai erőfeszítéseknek. A látványos külpolitikai aktivitás azonban hosszú távon árthat megítélésének. Az elmúlt héten a kampányban ugyanis ismét a belföldi témák, mindenekelőtt a gazdasági kérdések kerültek előtérbe. Miközben Macron külföldi vezetőkkel tárgyalt, Marine Le Pen járta az országot, s a franciák által legfőbb kérdésnek tartott vásárlóerő problémájára és a szociális kérdésekre összpontosította kampányát.

Imádom a nagygyűléseket, de legyünk józanok: nem most van az ideje ezeknek

 – magyarázta meg az államfő, miért a nemzetközi porondon van a helye. Ennek megfelelően csak tegnap, egy héttel a választások előtt tartotta meg egyetlen választási nagygyűlését.

Amikor mégis kimerészkedett az utcára a polgárokkal találkozni, nem fogadták üdvrivalgással a potenciális szavazók: helyszíni tudósítások szerint a – részben a háború okozta – áremelkedéssel szembesítették elnöküket.

Jelenleg Macron újraválasztása a legvalószínűbb forgatókönyv, de mivel ez nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, nem sétálhat a választásokra zsebre tett kézzel

 – figyelmeztetett Bruno Cautres francia politikai elemző a Financial Timesnak nyilatkozva. Gérald Darmanin belügyminiszter is megkongatta a vészharangot, mondván: Macronnak és csapatának a munkásosztály tagjaival kellene találkozniuk, mielőtt Marine Le Pen elcsábítja őket előlük.

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart elnökválasztási programjáról Párizs egyik elővárosában, Aubervilliers-ben 2022. március 17-én (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A választásokról szóló elemzések egy része egyetért abban, hogy a munkások voksaira hajt Marine Le Pen, aki a háztartásokat sújtó energiaválságról, az üzemanyagár-emelkedésről és az inflációról beszél leginkább a kampánykörútján. Ígéretet tett arra is, hogy megadóztatja a nagy energiavállalatokat. A pártvezér eközben mérsékelte a bevándorlással és az iszlámmal kapcsolatos retorikáját.

2012-ben édesapja (Jean-Marie Le Pen) szélsőséges kijelentéseivel szemben pozicionálta magát sikeresen, most pedig Éric Zemmour radikalizmusából húz hasznot, hiszen vele szemben higgadtnak, mérsékeltnek, előítéletektől mentesnek és kevésbé megosztónak tűnik

 – mondta a France24 angol nyelvű hírportálnak Cécile Alduy politikai elemző. A jobboldali publicista, Éric Zemmour tavaly ősszel még 19 százalékos támogatottságnak is örvendett, megelőzve akkor Le Pent a felmérésekben, ám úgy tűnik, lendülete visszaesett, 9-10 százalékra csökkent a népszerűsége.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje felszólal egy polgármesteri találkozón a Párizstól délre fekvő Montrouge-ben 2022. március 15-én (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.