Lapozó: A magyar uniós pénzek befagyasztását követelték a svéd köztévében

Orbán győzelmét fejtegeti a francia baloldali lap · Nagy-Britannia újra atomerőművek építésébe kezd · A Fidesz kényelmes győzelméről írnak a spanyolországi napilapok.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 04. 04. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán győzelmét fejtegeti a francia baloldali lap

„Magyarország nacionalista miniszterelnöke vasárnap elsöprő győzelmet aratott az országgyűlési választásokon, és ezzel porig rombolta azt a soha nem látott hatpárti ellenzéki összefogást, amelynek elsődleges célja idén az volt, hogy kimozdítsa a hatalomból a 12 éve pozícióban lévő kormányfőt” – írja a baloldali francia lap, a Le Monde.

A cikk megemlíti, hogy a magyar miniszterelnök győzelmének még Vlagyimir Putyinnal ápolt szoros kapcsolata sem ártott. Sőt, Volodimir Zelenszkij éleshangú bírálata sem, amelyben az ukrán elnök azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem támogatja eléggé Ukrajnát a katonai konfliktus kirobbanása óta.

Hozzáteszi, hogy a kétharmados arány lehetőséget ad Orbán Viktornak arra, hogy módosítsa a magyar alkotmányt, és törvénybe iktasson a jogállamisággal szembemenő rendeleteket, ahogy korábbi mandátumai idején tette, írja a Le Monde.

A Le Monde szerint az Orbánt elmozdítani akaró hatpárti összefogás megszégyenítő vereséget szenvedett a szavazatok 34,95 százalékával, azonban azt is kiemeli, hogy az ellenzék hatpárti összefogása igencsak tarkabarka volt, amely a klasszikus baloldaltól a radikális jobboldali profilig mindenféle formációt tartalmazott. Az összefogás ugyan egy mélyen katolikus, konzervatív miniszterelnök-jelöltet állított Orbán ellen, a közös jelölt sorozatos baklövései politikai tapasztalatlanságot és túlzottan provokáló személyiséget tükröztek a választóknak, írja elemzésében a Le Monde.

Forrás: Lemonde.fr

Nagy-Britannia újra atomerőművek építésébe kezd

A brit energiaügyi miniszter, Kwasi Kwarteng vasárnap a Sunday Telegraph-nak adott interjújában beszélt arról, hogy Nagy-Britannia 2050-ig hét új atomerőművet építene meg. Az elképzelés annak az új kormánystratégiának a része, amellyel a brit vezetés a szigetország függését akarja felszámolni a tradicionális orosz energiahordozóktól, a nagy mennyiségben importált földgáztól és kőolajtól.

A lap szerint Boris Johnson csütörtökön terjeszti a brit parlament elé az energiafüggés megszüntetését célzó, valamint a 2050-ig karbonsemlegességet garantáló programot. 
A Sunday Telegraph szerint a brit kormány 2030-ig legalább két nagy teljesítményű új atomerőművet építene meg, amelyekben több kisméretű moduláris atomreaktor lenne. 

A földgáz kitermeléséhez használt hidraulikus rétegrepesztés, valamint szárazföldi szélerőművek további telepítése azonban már nem szerepel a tervek között az érintett régiók lakosságának erőteljes tiltakozása miatt.

A saját energiaellátását biztosító, de egyértelműen csak közép- és hosszú távon megvalósítható terveken kívül London 2022 végéig – a gazdasági szankciók keretében – megszüntetné az orosz kőolaj behozatalát is.

Forrás: Leprogres.fr

A Fidesz kényelmes győzelméről írnak a spanyolországi napilapok 

Az ABC lap cikke szerint Orbán Viktor konzervatív-nacionalista pártja kényelmesen előzte meg ellenfelét, melynek szavazatai jóval elmaradnak a közvélemény-kutatások eredményeitől. A lap szerint a Fidesznek jót tett a vidéki térségek támogatása. Idézik Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint „Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, mert egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé”. A cikk szerint a választókban végül felülkerekedett a háború magyarországi kiterjedésétől való félelem, ezért szavazott a többség a Fideszre. A La Gaceta úgy fogalmaz: „Magyarországnak továbbra is olyan miniszterelnöke lesz, aki védi a magyarok identitását és a biztonságát, aki elkötelezett a család és az élet mellett, valamint aki szembeszáll a brüsszeli elitek szociáldemokrata konszenzusával”.

Az El País ezzel szemben kritikus hangon cikkez a Fidesz sikeréről. Szerintük Orbán Viktor – ötödik győzelmével – megszilárdíthatja Magyarország álszabadelvű rendszerét. Hozzáteszik, hogy a szavazati adatok arra utalnak, hogy Orbán Viktor esetében a hatalom nem gyengül, sőt a választások révén mindig erősebbnek mutatkozhat az Európai Unió előtt. A lap kiemeli, hogy a választás öröme után a magyar kormánynak el kell gondolkodnia, hogy hogyan építi újra partnerei bizalmát mind az EU-ban, mind pedig a Visegrádi Négyek esetében.

Forrás: Abc.es, Gaceta.es, Elpais.com

Svéd köztévé tudósítója követelte a magyar uniós pénzek befagyasztását a Fidesz győzelme után

A svéd napilapok többsége a TT svéd hírügynökség jelentését vette át a magyar választásokról, amely úgy fogalmaz: „Orbán győztesnek kiáltotta ki magát esti beszédében, Márki-Zay Péter pedig elismerte a vereségét”. A hírben kiemelték, hogy a miniszterelnök-jelölt nem fogja elfoglalni helyét a parlamentben, és az egyéni választókerületben is kikapott a korábbi kancelláriaminisztertől. A hírügynökségi anyag nem mulasztja el megjegyezni, hogy Orbán Viktor az elmúlt években egyértelműen autokrata irányba vezette Magyarországot, és az már nem minősül teljesen demokráciának.

A svéd köztévé európai tudósítója vasárnap este a Bálna épülete előtt jelentkezett be. David Boati élő adásban annak a véleményének adott hangot, hogy ha valóban a Fidesz nyerte a választásokat, már pedig nagyon úgy tűnik, akkor az EU-nak el kell kezdenie visszatartani az uniós pénzeket Magyarországtól, mivel a helyzet feltehetően még rosszabb lesz az LMBTQ-kérdések, a médiaszabadság és a jogbiztonság tekintetében. A tudósító hétfőn reggel is bejelentkezett Budapestről, ahol azt mondta, a háború kedvezett Orbánnak a választási sikere elérésében. Boati elismerte, hogy az elmúlt évek gazdasági fejlődése sokakat pozitívan érintett, elsősorban a gyermekes családokat, de hozzátette, az ellenzékieknek, alternatív gondolkodású embereknek és az értelmiségnek további nehéz évek következnek.

Forrás: SVT, Dagens Nyheter

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Svt.se)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.