Le Figaro: Varga Judit igazi harcos

A magyar igazságügyi miniszterről közölt portrét a tekintélyes francia lap.

Magyar Nemzet
2022. 04. 27. 20:15
null
2020.01.22. Budapest Varga Judit Igazságügyi miniszter fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portré jelent meg szerdán Varga Judit igazságügyi miniszterről a Le Figaro francia konzervatív napilapban, amelyet a lap külpolitikai újságírója, Anne Rovan készített. A cikk a tárcavezető pályafutását ismertetve arról ír:

a jogi diplomát szerzett fiatal hölgy, aki korábban az Európai Parlamentben dolgozott asszisztensként, most pedig foggal-körömmel védi Brüsszelben Orbán Viktor nacionalista ideológiáját.

A cikk szerzője szerint Varga Judit az, aki napi szinten kezeli a magyarországi jogállamisági dossziét, valamint országa és az európai intézmények közötti kapcsolatokat ebben a kérdésben. A 41 esztendős Varga Judit, aki csaknem három éve miniszter, Orbán Viktortól egy testre szabott tárcát kapott – állapítja meg Anne Rovan.

A miniszter egyaránt felelős az igazságügyért és az európai uniós ügyekért.

Ő egy harcos

– olvasható a cikkben egy EU-s diplomatára hivatkozva, aki korábban már látta munka közben a miniszteri csúcson Brüsszelben. Mint írták, Cseh Katalin szerint Varga Judit mindenben jogi megközelítést alkalmaz. A legtöbb megfigyelő egyetért abban, hogy ez a fiatal, jogi diplomával rendelkező, korábbi parlamenti asszisztensként dolgozó hölgy, akit a legutóbbi választásokon képviselővé választottak, kellemes képet ad Orbán Viktor nacionalista ideológiájáról. „Szép borító” – idézi fel a cikk, ahogy korábban Cseh Katalin ironizált Varga Judittal kapcsolatban.

A nemzethez hű miniszter

A szerző szerint Varga Judit valóban osztja a magyar miniszterelnök minden pozícióját, aki mellett ott állt a választásokat követő eredményvárón is. A miniszter, aki rendszeresen közzétesz fotókat a közösségi médiában három gyermekéről és férjéről, szintén foggal-körömmel védelmezte Brüsszelben a gyermekvédelmi törvényt, amelyet egy emlékezetes csúcstalálkozón szinte minden európai vezető bírált. A konzervatív lap szerzője emlékeztet:

Varga Judit szerint mindenekelőtt politikai motivációjú a harc, amelyet Brüsszel indítana Magyarországgal szemben.

 „Mivel nem ugyanazok az elképzeléseink, mint a mainstream irányvonal, támadnak minket, és ez megdöbbentő. Nincs tehát egyenlőség.” – idézte a szerző az igazságügyi minisztert, aki szintén bírálja az EU-ban uralkodó kettős mércét, és eközben nem felejti el kritizálni azon tagállamokat, amelyek a leginkább hangosak a magyar jogállamisági túlkapásokkal szemben.

Még Luxemburgban is folyik egy reform, amely garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét

 – tette hozzá. A szerző szerint a miniszter kitart amellett is, hogy „Brüsszelnek inkább az egységre kell törekednie”, hiszen az EU-nak kezelnie kell az ukrajnai háborút.

„Nem ez az álláspontja az Európai Bizottságnak, amely szerdán elindította annak az eljárásnak az első szakaszát, amely valószínűleg több milliárd eurótól fosztja majd meg Magyarországot” – írja a szerző utalva arra, hogy szerdán az Európai Bizottság írásbeli értesítést küld Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról, majd szintén Vargát idézi:

 Válaszolunk majd, ahogy ezt mindig is tettük. Biztos vagyok benne, hogy tiszteletteljes párbeszédet fogunk folytatni a bizottsággal. Hű vagyok a nemzethez, és ez a legfontosabb számomra.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Forrás: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.