Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megosztja az olasz közvéleményt a háború

Az olaszokban növekszik egy esetleges nukleáris támadástól való félelem is.

Jánosi Dalma (Róma, MWH)
2022. 04. 06. 15:23
Bucsa, 2022. április 5. A kijevi hatóságok által szervezett sajtóút alkalmával készült kép megrongálódott orosz harcjármû roncsáról az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Kijev melletti Bucsában 2022. április 5-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs egyetértés az olaszok között abban, hogy ki a felelős az ukrán -orosz háborúért, helyes volt-e szankciókkal sújtani Oroszországot, fegyvereket küldeni Kijevbe és érdemes-e határt szabni az ukrán menekültek számát illetően. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások egy megosztott társadalom képét festik. 

Az olaszokban növekszik egy esetleges nukleáris támadástól való félelem is. 

Az európai országok, köztük Olaszország is egészen más irányt vett a háborúban való részt vállalás mértéke, mint egy hónapja. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérései szerint az olaszok 60 százaléka Vlagyimir Putyint tarja a háború egyedüli felelősének. A megkérdezettek 22 százaléka szerint NATO-tagországok sem mentesek a felelősségtől, csupán 5 százalékuk véli, hogy Zelenszkij ukrán elnök is vétkes a feszültségek elmérgesedésében. A megkérdezettek 44 százaléka gondolja, hogy csak akkor lesz béke, ha mindkét fél enged a követeléseiből.

A véleményt nyilvánítók 38 százaléka elutasítja, hogy a Draghi-kormány fegyvereket küldjön Ukrajnába, míg 28 százalékuk támogatja.

Az olaszok 49 százaléka helyesnek tartja a szankciókat, 44 százalékának azonban meggyőződése, hogy az Oroszországot érintő büntetések az olaszok pénztárcáját terhelik. Az ukrán menekültek befogadásával kapcsolatban a megszólítottak 44 százaléka úgy nyilatkozott, helyénvalónak tartja, 41 százalékuk azonban feltételekhez kötné olaszországi tartózkodásukat.

Borítókép: A kijevi hatóságok által szervezett sajtóúton készült kép megrongálódott orosz harcjármű roncsáról az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Kijev melletti Bucsában (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.