Washington nehéztüzérséggel is támogatja az ukránok harcát

Minden valószínűség szerint már elindult Ukrajnába az a hét katonai szállítógép, amely egy múlt heti washingtoni ígéret értelmében, nyolcszázmillió dollár értékben szállít katonai felszerelést az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadseregnek. A légi „konvojt” még sok újabb is követheti, amerikai katonai szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy nagy nehézségekbe ütközik az értékes szállítmányok nyomon követése ukrán területeken.

Mártonffy Attila
2022. 04. 20. 19:23
null
Irpiny, 2022. április 19. Az ukrán belügyminisztérium mûszaki alakulatának egyik tagja aknátlanít egy területet az orosz csapatok támadása után a Kijev közelében fekvõ Irpinyben 2022. április 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a múlt héten tett arra ígéretet Joe Biden amerikai elnök, hogy rövidesen újabb katonai felszereléseket – köztük lövegeket, tüzérségi muníciót, helikoptereket és páncélozott gyalogsági járműveket – tartalmazó szállítmányt küld az immár Ukrajna keleti felében küzdő ukrán hadseregnek nyolcszázmillió dollár értékben. Kijev azonban még többet követel, s ennek, úgy látszik, bizonyos országok hajlandók is eleget tenni. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője az Al Dzsazíra pánarab hírtelevízió szerint újságíróknak azt mondta, majdnem bizonyosra veszi, hogy Ukrajna további tüzérségi rendszereket akar kapni a jövőben. Mark Kimmitt, az amerikai hadsereg központi parancsnokságának korábbi tervezési és stratégiai igazgatóhelyettese közölte, hogy a nyolcszázmillió dolláros fegyvercsomag is igen értékes darabokat tartalmaz, bár – mint mondta – „a felszerelés darabszáma nemigen tart lépést az ukránok által eddig elvesztett eszközökével”.

Mindenesetre a szállítmány része tizennyolc 155 milliméteres tábori tarack – ez a nehéztüzérségi fegyver első ízben része egy nyugati küldeménynek –, negyvenezer tüzérségi lőszer, kétszáz M113-as páncélozott gyalogsági szállító jármű, illetve további száz többcélú páncélozott harci jármű, tizenegy M–17-es helikopter, ötszáz Javelin tankelhárító rakéta, háromszáz Switchblade „öngyilkos” harci drón, továbbá földi és légi rendeltetésű radarrendszerek.

Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén megígértre, hogy nagy hatótávolságú nehéztüzérségi eszközöket küld Ukrajnának. 

Az Egyesült Államoknak azonban kevés módja van arra, hogy nyomon kövesse az értékes szállítmányok ukrajnai útját a sok vak folt miatt, s ezzel végső soron nem tudni bizonyosan, kinek a kezébe kerülnek a fegyverek – magyarázták a CNN amerikai hírtelevízió forrásai. Ennek nagyrészt az az oka, hogy Ukrajnának sem elég katonája, sem megfelelő megfigyelési szakértői nincsenek. További ok, hogy a kisebb, hordozható eszközök könnyen elrejthetők álcázott vagy polgári szállítóeszközökön. Mint mondják, ennek rövid távú kockázata vállalható a Biden-adminisztráció számára, ám hosszabb távon egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy küldemény más hadseregnél, fegyveres milíciánál vagy paramilitáris csoportnál landol, amelyeket Washingtonnak nem áll szándékában felfegyverezni. A Pentagon által rendelkezésre bocsátott fegyveres ládákat és raklapokat szállító teherautókat Lengyelországban az ukrán hadsereg veszi át, és az ukránok határozzák meg, hová szállítják Ukrajnán belül.

Mindezek miatt az USA és a NATO kénytelen az ukrán kormány információira támaszkodni, ami viszont szüntelenül még több hadi eszközt igényel a háborúhoz.

Az amerikai Vox hírtelevízió arra hívja fel a figyelmet, hogy a szállított fegyverrendszerek egy része – különösen a tarackok és a Switchblade-ek – annyira újak az ukrán hadseregben, hogy nem vethetők be azonnal, mivel még áll rendelkezésre a használatukra kiképzett legénység. John Kirby szerint a kiképzéssel nem lesz gond, ráadásul az öngyilkos drónok használatára már korábban is képeztek ki ukrán katonákat.

Borítókép: Az ukrán belügyminisztérium műszaki alakulatának egyik tagja aknátlanít egy területet az orosz csapatok támadása után a Kijev közelében fekvő Irpinyben 2022. április 19-én. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.