Bosszút esküdött Teherán ezredese meggyilkolásáért

Izrael állhat a Forradalmi Gárda egyik tagjának megölése mögött.

2022. 05. 23. 19:01
null
IRAN-UNREST-GUARDS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény válaszlépést helyezett kilátásba tegnap Ebrahím Raiszi iráni elnök, miután a hétvégén ismeretlen elkövetők agyonlőtték az iráni Forradalmi Gárda egyik ezredesét Teherán belvárosában lévő otthona előtt. Hasszán Szajad Hodajarival öt lövés végzett az autójában.

Ragaszkodom ahhoz, hogy a biztonsági szerveink vadásszák le a gyilkosokat. Nincs kétségem afelől, hogy megbosszuljuk ennek a nagy mártírnak a halálát 

– jelentette ki Ebrahím Raiszi. Az ezredesre a szentély védelmezőjeként hivatkoztak, ami utalás azon iráni katonákra, akik Szíriában és Irakban harcoltak az Iszlám Állam ellen a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős al-Kudsz nevű elitalakulatának soraiban. Teherán szerint a „globális arrogancia” – vagyis az Egyesült Államok és Izrael – áll az ezredes halála mögött.

Hasszán Szajad Hodajari a harmadik olyan magas rangú iráni tisztségviselő, akivel az elmúlt években végeztek. 

2020 novemberében halt meg Mohszan Farizade atomtudós, akit távirányítással leadott lövésekkel gyilkoltak meg az autójában, az iráni főváros közelében. Teherán szerint a bűncselekményben szerepet játszott a száműzetésben lévő Mudzsahedin Khalk nevű iráni szervezet, amely mögött a Moszad izraeli hírszerzés áll. A nyugati országok és Izrael az iráni atomprogram egyik titkos vezetőjének tartották Farizadét. Irán Izrael legnagyobb ellensége a térségben, s Jeruzsálemben attól tartanak, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik. – Irán továbbra is rendületlenül tudást és tapasztalatot halmoz fel a modern centrifugák felügyelete, kutatása, gyártása és üzemeltetése terén. Néhány hét múlva elegendő hasadóanyaga lesz az első bombához – figyelmeztetett a napokban Beni Ganz izraeli védelmi miniszter.

Ugyancsak 2020-ban, januárban vesztette életét Kászim Szolejmáni iráni tábornok egy amerikai légicsapásban. Az al-Kudsz parancsnokát a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében érte a találat. A tábornok meggyilkolását Irán azzal torolta meg, hogy rakétatámadást intézett két amerikai támaszpont ellen Irakban. A csapásban egyetlen amerikai katona sem halt meg.

Izraellel egyetemben az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, pontosabban az al-Kudszot, hogy síita szervezeteket, például a libanoni Hezbollahot és iraki milíciákat képez ki és fegyverez fel.

 

Borítókép: Autójában végeztek az iráni ezredessel. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.