időjárás 24°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Egyre több ember veszti életét dzsihadista támadások miatt Burkina Fasóban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.16. 19:06
Egyre több ember veszti életét dzsihadista támadások miatt Burkina Fasóban

Dzsihadisták mintegy negyven katonát, valamint polgári személyt öltek meg szombaton három támadásban a nyugat-afrikai Burkina Faso északkeleti részében − jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség helyi biztonsági és politikai vezetőkre hivatkozva.

A támadást az Önkéntesek a Haza Védelméért (VDP) nevű katonai egység ellen hajtották végre a Száhel-övezetben fekvő Guessel faluban. A támadásban mintegy húszan haltak meg, közöttük a VDP nyolc tagja − közölte az egyik vezető. Hozzátette, hogy ugyanazon a napon a VDP öt másik tagját és egy polgári személyt öltek meg Markoyéban, a térség  másik településén.

Az övezetben intézkedést hoztak erősítés küldésére és a [...] lakosság megvédelmezésére

− közölte a vezető.

A Togo és Benin határa közelében fekvő délkeleti Kompienga tartományban kiegészítő egységekben szolgáló katonák kísérte konvojra támadtak Namouyouri településen − közölte egy másik regionális vezető, aki hozzátette, hogy mintegy tizenöt polgári személyt öltek meg. A tartomány egyik lakója elmondta, hogy a civileken kívül három katona is meghalt, és tucatnyian megsebesültek a támadásban.

Vasárnapra virradó éjszaka hasonló támadást hajtottak végre csendőr- és rendőrőrsök ellen az ország nyugati részén, a mali határ közelében fekvő Faramanában. A támadásban a biztonsági erők két tagja megsebesült egy biztonsági illetékes szerint.

Burkina Faso 2015 óta olyan dzsihadista támadások célpontja, amelyeket különböző fegyveres mozgalmak, közöttük az al-Kaidához, illetve az Iszlám Államhoz tartozó csoportok hajtanak végre. 

A támadásoknak eddig több mint kétezer halottjuk volt, és 1,8 millióan váltak belső menekültté.

Az ország új erős embere, a dzsihadista erőszakkal szemben tehetetlennek tartott Roch Marc Christian Kaboré megválasztott elnököt január 24-én megdöntő Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes elsődleges feladatnak nevezte a biztonsági kérdést. A hatalomátvételt követő viszonylag nyugodt hetek után a Damiba vezette kormányzat a feltételezett dzsihadisták növekvő számú támadásaival találta magát szemben. 

A hatalomátvétel óta több száz ember esett áldozatául a dzsihadista támadásoknak.

Egy hete a Burkina Fasó-i hadsereg közleményben jelentette be, hogy legalább ötven terroristát ártalmatlanítottak az ország északnyugati, illetve délnyugati régióiban. 

Borítókép: Csendőrök járőröznek Burkina Fasóban (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.