Eljárás indul Franciaországban az Ukrajnában megölt újságíró ügyében

Frédéric Leclerc-Imhoff halálával együtt már nyolc újságíró vesztette életét a háború kitörése óta Ukrajnában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 31. 18:22
French cameraman and reporter Frederic Leclerc-Imhoff
(FILE) French journalist Frederic Leclerc-Imhoff got killed in U Fotó: BFM TV HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús bűntett gyanújával eljárást indított a francia terrorelhárítási ügyészség egy francia újságíró halála ügyében, akit az ukrajnai Luhanszk megyei Szeverodonyeck közelében öltek meg az orosz erők, amikor humanitárius buszon utazó civileket kísért. Ezzel nyolcra emelkedett az orosz támadás kezdete óta Ukrajnában megölt újságírók száma − tudatta kedden a párizsi vádhatóság.

Frédéric Leclerc-Imhoff újságíróként volt Ukrajnában azért, hogy megmutassa a háború valóságát. Az orosz bombák elől menekülni kényszerülő civilekkel utazott egy humanitárius buszon, amikor halálosan megsebesült

− jelentette be hétfőn a Twitteren Emmanuel Macron francia államfő a tudósító halálhírét.

A legnézettebb francia hírtelevízió, a BFM 32 éves tudósítója hat éve dolgozott a csatornánál, ez volt a második riportútja Ukrajnában.

Catherine Colonna külügyminiszter szintén a Twitteren erősítette meg, hogy a riporter a humanitárius művelet ellen indított orosz bombázásban vesztette életét, miközben tájékoztatási munkáját végezte. A tárcavezető átlátható vizsgálatot követel a lehető leggyorsabban a tragédia körülményeinek feltárására. Catherine Colonna az AFP francia hírügynökségnek jelezte: 

azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy az ukrán hatóságok segítsenek, és lehetővé tegyék az újságíró holttestének hazajuttatását a családjához, a lehető leggyorsabban.

A luhanszki régió vezetése a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy Frédéric Leclerc-Imhoff védősisakot viselt, és a nyakánál sérült meg. A BFM hírtévé információi szerint a riporter lövedékdarabtól sebesült meg. A stáb másik tagja, Maxime Brandstaetter könnyebben megsérült a támadásban, az ő evakuálását már szervezi a televíziós csatorna.  

A francia terrorelhárítási ügyészség a fegyveres harcokban egy, a nemzetközi jog által védett személy életének szándékos veszélyeztetése, a konfliktusban közvetlenül nem érintett emberek elleni szándékos támadás, valamint humanitárius küldetés keretében használt jármű és az abban utazók elleni szándékos támadás gyanújával indított eljárást.

Borítókép: Frédéric Leclerc-Imhoff francia újságíró Ukrajnában (Fotó: EPA-EFE/BFM TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.