időjárás 15°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Megválasztották az Egyesült Arab Emírségek új elnökét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.14. 12:35 2022.05.14. 12:43
Megválasztották az Egyesült Arab Emírségek új elnökét

A várakozásoknak megfelelően Mohamed bin Zájidot, Abu-Dzabi 61 éves trónörökösét választották meg az Egyesült Arab Emírségek új elnökének. A pénteken elhunyt államfő, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján utódjának egyhangúlag történt megválasztásáról a WAM állami hírügynökség számolt be.

A néhai elnök 2004 óta vezette a dúsgazdag közel-keleti országot, de a színfalak mögött a valódi hatalmat már évek óta a szombaton államfővé választott féltestvére, a gyakran csak MbZ-ként emlegett Mohamed bin Zájid tartotta a kezében. A volt elnök egy 2014-es szélütés okozta hosszú betegség következményeként hunyt el.

A országot hét emírség alkotja, az 1996-ban elfogadott alkotmány értelmében a tagállamok emírjeinek – a szövetségi legfelső tanácsnak – 30 napja lett volna a következő elnök megválasztására. A 73 évesen elhunyt elnök halála miatt az emírségekben 40 napos hivatalos gyászt hirdettek, a minisztériumokban és a magánszektorban pedig háromnapos munkaszünetet rendeltek el.

Borítókép: Mohamed bin Zájid, az Egyesült Arab Emírségek megválasztott elnöke, Abu-Dzabi trónörököse (Fotó: Europress/AFP/az Egyesült Arab Emírségek Elnöki Ügyeinek Minisztériuma)