Megválasztották az Egyesült Arab Emírségek új elnökét

A pénteken elhunyt államfőt Abu-Dzabi 61 éves trónörököse, Mohamed bin Zájid követi a poszton.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 14. 12:35
null
UAE-PAKISTAN-DIPLOMACY Fotó: MOHAMED AL-HAMMADI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően Mohamed bin Zájidot, Abu-Dzabi 61 éves trónörökösét választották meg az Egyesült Arab Emírségek új elnökének. A pénteken elhunyt államfő, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján utódjának egyhangúlag történt megválasztásáról a WAM állami hírügynökség számolt be.

A néhai elnök 2004 óta vezette a dúsgazdag közel-keleti országot, de a színfalak mögött a valódi hatalmat már évek óta a szombaton államfővé választott féltestvére, a gyakran csak MbZ-ként emlegett Mohamed bin Zájid tartotta a kezében. A volt elnök egy 2014-es szélütés okozta hosszú betegség következményeként hunyt el.

A országot hét emírség alkotja, az 1996-ban elfogadott alkotmány értelmében a tagállamok emírjeinek – a szövetségi legfelső tanácsnak – 30 napja lett volna a következő elnök megválasztására. A 73 évesen elhunyt elnök halála miatt az emírségekben 40 napos hivatalos gyászt hirdettek, a minisztériumokban és a magánszektorban pedig háromnapos munkaszünetet rendeltek el.

Borítókép: Mohamed bin Zájid, az Egyesült Arab Emírségek megválasztott elnöke, Abu-Dzabi trónörököse (Fotó: Europress/AFP/az Egyesült Arab Emírségek Elnöki Ügyeinek Minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.