Rendőrökre és tűzoltókra támadtak a Párizsban tüntető szélsőbalos aktivisták

A belügyminiszter elítélte a történteket és azt, hogy a tüntetők a munkájukat végző rendőrökre és tűzoltókra támadtak. Az egyik legnagyobb baloldali párt vezetője szerint a rendőrfőnök tudta, hogy mire készülnek a tüntetők és semmit nem tett a békés tüntetés garantálása érdekében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA 2022. 05. 02. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durva rendőrellenes tüntetésbe csapott át az a felvonulás, melyet Párizsban rendeztek május 1-én, a megmozdulást eredetileg a CGT-Unsa-FSU-Solidaires szakszervezeti szövetség rendezte, akik egy héttel Emmanuel Macron újraválasztását követően a Place de la Nation nevű térről indultak útnak.

Az egyik felvonuló, egy sárgamellényes aktivista úgy nyilatkozott a Le Figaro nevű lap újságírójának, hogy még nem fejezték be, amit három évvel ezelőtt elkezdtek, hozzátéve, hogy Macron első ötéves mandátuma idején hiányzott az országban a testvériség, szabadság és egyenlőség.

A tömegben több elégedetlen tüntető is azt skandálta a Voltaire sugárúton, hogy ők itt vannak, még akkor is, ha Macron felbosszantja őket, utalva ezzel az államfő nagy vitát kavart kijelentésére, mely szerint a végsőkig fel akarja bosszantani az oltatlanokat.

A francia fővárosban több helyen is voltak tüntetések, a szocialisták a Köztársaság térről indultak útnak, a menet elején vitt transzparens szövege alapján egyértelmű nemet mondanak a köztársasági elnök által bevezetni kívánt 65 éves nyugdíjkorhatárra.

Az egész országban voltak megmozdulások, a CGT szakszervezet becslései szerint Franciaország-szerte mintegy 250 tüntetés volt, összesen több mint 210 ezer résztvevővel. A Le Figaro értesülései szerint 21 ezren vettek részt a fővárosi rendezvényen, ám egy idő után kivált a tömegből mintegy 200 fekete ruhába öltözött aktivista, akik a szélsőbalos Black Bloc nevű csoporthoz tartoznak. Az első atrocitás a Voltaire sugárúton történt, ahol a szélsőbalos tüntetők megrongálták az épületek falait és betörték a boltok kirakatait.

A vandálok az üzletek belsejében is komoly károkat okoztak.

Az aktivisták még egy McDonald’s gyorséttermet is megrongáltak.

A tüntetők és a rendőrök közti első összecsapásokra a Voltaire téren került sor, a helyszínen készült felvételen jól látszik, hogy a fekete ruhás tüntetők rátámadnak a rendfenntartókra.

A Voltaire sugárúton az út közepére halmozott barikádot felgyújtották a tüntetők, az egyik transzparensen pedig az állt, hogy otthon üres a hűtőszekrény és ez még további öt évig így lesz.

Szintén ezen a környéken betörték egy ingatlanügynökség kirakatát és felgyújtották az irodát a tüntetők.

A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a menetet az Alexandre Dumas utca és a Voltaire sugárút kereszteződésében, miközben a tüntetők azt skandálták, hogy a rendőrök gyilkosok és mindenki utálja őket, írta a Twitteren a Le Figaro munkatársa, Emma Confrère.

A fővárosban több helyen is felgyújtottak az út közepén emelt barikádokat, volt, ahol több méteres lángok csaptak fel.

 

Egy másik felvételen tisztán látszik, amint a fekete ruhás Black Bloc csoport aktivistái tűzijátékkal lőnek a rendőrökre, egyenesen rájuk célozva.

A legmegdöbbentőbb talán az a jelenet volt, melyen az látszik, hogy egy szélsőbalos női tüntető hihetetlen agresszív módon rátámadt egy tűzoltóra, aki épp a munkáját végezte.

A párizsi tűzoltóság Twitter-bejegyzése alapján érthetetlen és szégyenteljes az az agresszió, amivel a feladatukat végző, az emberek és a város tulajdonának védelmét biztosító, a rendezvény zavartalan lebonyolításáért felelős fővárosi tűzoltók ellen alkalmaztak a tüntetők.

Gérald Darmanin belügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte a történteket, Twitter-bejegyzése alapján szigorúan léptek fel a szélsőbalos tüntetőkkel szemben.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a május 1-i párizsi tüntetések során 8 rendőr, csendőr és tűzoltó sérült meg. 54 személyt vettek őrizetbe, köztük azt a nőt is, aki a munkáját végző tűzoltóra támadt.

A CGT-Unsa-FSU-Solidaires szakszervezeti szövetség felvonulásán egyébként részt vett Jean-Luc Mélenchon baloldali politikus is, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt elnöke, aki a Twitteren azt írta, hogy elege van abból, hogy az erőszakos tüntetők láthatatlanná tették a szakszervezetek felvonulását és propagandaként szolgáltak az ellenfeleik számára. Hozzátette, hogy a prefektus tudott arról, hogy mi készül és képtelen garantálni a békés tüntetéshez való jogot.

Gérald Darmanin reagált a baloldali politikus szavaira: a belügyminiszter sajnálatát fejezte ki a Mélenchon által alkalmazott kettős mérce miatt, és amiatt, hogy a baloldali politikus egy szóval sem említette meg a megsérült rendőröket, csendőröket és tűzoltókat, akik elfogadhatatlan erőszak áldozatai.

Borítókép: Képernyőkép (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.