Zelenszkij: Az ukrán és a lengyel nép testvérekké váltak

Andrzej Duda lengyel államfő a kijevi parlamentben elmondta: mindenáron előmozdítaná Ukrajna uniós csatlakozását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 22. 15:35
PELOSI, Nancy; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. május 2. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. május 1-jén közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl, amint a Nancy Pelosi amerikai házelnökkel kezdõdõ találkozóra érkezik Kijevben. Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ukrajnai háború február 24-ei kezdete óta felkereste az országot. MTI/AP/Ukrainian Presidential Press Office/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a parlament ülésén bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amelynek alapján különleges jogi státust adnak Lengyelország állampolgárainak Ukrajna területén – számoltak be ukrán híradások. Szergej Nyikiforov elnöki szóvivő az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta, hogy a tervezet jelenleg kidolgozás alatt áll a külügyminisztériumban, és hasonló lesz a Lengyelországban az ukránok támogatásáról hozott törvényhez.

– Figyelemmel arra a törvényre, amelyet Lengyelországban fogadtak el az Ukrajnából ideiglenesen áttelepült személyekről, és amely valójában egyenlővé tette Ukrajna állampolgárait Lengyelország állampolgáraival – kivéve a szavazati jogot –, Ukrajnában az államfő kezdeményezésére mondhatni hasonló törvényt fogadnak el – fejtette ki a szóvivő.  Nyikiforov hozzátette, hogy a törvényjavaslat konkrét rendelkezéseiről még korai lenne beszélni, és azt sem tudta megmondani, hogy mikor kerül a parlament elé. Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy 

március 16-án Lengyelországban életbe lépett az a jogszabály, amely rendelkezik az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az országba érkező ukrajnai állampolgárok támogatásáról. 

A hírügynökség ismertetése szerint a törvény szabályozza az ukránok lengyelországi tartózkodásának jogszerűségét és a számukra nyújtott átfogó támogatást. 

Közben vasárnap felszólalt a kijevi parlamentben az ukrajnai látogatáson tartózkodó Andrzej Duda lengyel államfő, aki a liga.net hírportál beszámolója szerint egyebek között azt hangsúlyozta, hogy csakis Ukrajna határozhatja meg saját jövőjét. 

– Ma a szabad világ arca Ukrajna arca – hangoztatta Duda. 

Egyes vélemények szerint Ukrajnának engednie kell Putyin követeléseinek, de csakis Ukrajnának van joga meghatároznia a jövőjét

– szögezte le a lengyel államfő. A liga.net kiemelte, hogy Duda az első külföldi államfő, aki az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdete óta felszólalt a kijevi parlamentben.

A Jevropejszka Pravda tudósításában kiemelte még, hogy Duda hangot adott az ukrán katonák helytállása iránt érzett csodálatának, külön kiemelve Mariupol védőit. Kijelentette továbbá, hogy a Nyugat most vizsgázik abból, mit jelentenek számára a deklarált értékek. Leszögezte, hogy minden lehetséges módon előmozdítja Ukrajna uniós csatlakozását, és nem hagyja abba az erőfeszítéseket mindaddig, amíg Ukrajna az Európai Unió tagja nem lesz.  

Duda felszólalását követte Zelenszkijé, aki bejelentette még, hogy egyezség született Lengyelországgal egy olyan kétoldalú megállapodásról, amely egyszerűsíti a két ország közötti határátlépést. Megjegyezte, hogy mára az ukrán városok a lengyelek testvérvárosaivá váltak, és testvérekké az ukrán és a lengyel nép, valamint a két ország.

Zelenszkij megköszönte Dudának a Szlovákia vezetőjével tett közös kezdeményezését, hogy meggyőzze a még tétovázó európai kollégáit Ukrajna EU-tagjelölti státusának megadásával kapcsolatban. Az ukrán elnök azt is megjegyezte: Oroszország a háború kirobbantásával akaratlanul is arra késztette Ukrajnát és Lengyelországot, hogy tegyék félre a közös múltjukról szóló vitáikat.

Az ukrán parlament az ülésen meghosszabbította a hadiállapotot az ország egész területén augusztus 23-ig. 

Az indítványt 320 képviselő fogadta el a 450 fős törvényhozásban. A képviselők – 315 támogató szavazattal – ugyancsak jóváhagyták az általános mozgósítás augusztus 23-ig történő meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. május 1-jén közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről (Fotó: MTI/AP/Ukrainian Presidential Press Office/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.