Bűnösnek érzi magát a Jóbarátok társszerzője

A világhírű sorozat egyik alkotója azért ajánlott fel jelentős összeget, mert úgy érzi, az ikonikus műsorból hiányzott a sokszínűség, ezért a jelenlegi, rendszerszintű rasszizmus kialakulásában neki is szerepe van – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 06. 30. 17:30
null

A világhírű sorozat egyik alkotója azért ajánlott fel jelentős összeget, mert úgy érzi, az ikonikus műsorból hiányzott a sokszínűség, ezért a jelenlegi, rendszerszintű rasszizmus kialakulásában neki is szerepe van – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Majdnem két évtizeddel azután, hogy a Jóbarátok nevű sorozat tíz évadon át sikeresen futott, Marta Kauffman, a műsor egyik megalkotója úgy döntött, helyrehozza hibáit – írja a New York Post. A társszerző ugyanis úgy véli, hiányzott a 2004-ig futó, de a mai napig sok országban sugárzott sorozatból a sokszínűség.

Sokat tanultam az elmúlt húsz évben

– mondta Kauffman. „A bűnösség beismerése és elfogadása nem könnyű. Fájdalmas a tükörbe nézni. Szégyellem, hogy 25 évvel ezelőtt nem tudtam ezt jobban” – mondta.

A Jóbarátok három-három fehér férfiből és nőből álló baráti társaság mindennapjait mutatta be, akik New Yorkban éltek. Az ikonikus szereplőgárda tagja volt Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Matt LeBlanc és Matthew Perry.

A szerző saját bevallása szerint George Floyd 2020-ban bekövetkezett halála volt az, ami arra késztette, hogy számot adjon a rendszerszintű rasszizmus amerikai állandósításában játszott szerepéről.

Kauffman annak érdekében, hogy megpróbálja jóvátenni hibáit, négymillió dollárt ígért a Brandeis Egyetem afrikai és afroamerikai tanulmányok tanszéki alapítványának finanszírozására.

A Brandeis Egyetem közleménye szerint Marta F. Kauffman egy olyan kiváló tudóst fog támogatni, aki Afrika és az afrikai diaszpóra népeinek és kultúráinak tanulmányozására összpontosít. Az adomány többek között segíti a tanszéket abban is, hogy több szakértő tudóst és tanárt toborozzon, valamint hogy új lehetőségeket biztosítsanak a hallgatóknak az interdiszciplináris tudományok művelésére.

„Hosszú időbe telt, mire elkezdtem megérteni, hogyan lettem a rendszerszintű rasszizmus részévé. Nagyon keményen dolgoztam azon, hogy szövetségessé, antirasszistává váljak. Az egyetem alapítványának tett felajánlásom egy olyan lehetőségnek tűnt, amellyel segítséget nyújthatok fehér nőként is” – mondta.

Marta Kauffman úgy érzi, végre sikerült valamit változtatnia, a következő produkcióiban pedig már ennek megfelelően fog dolgozni. „Mostantól kezdve minden produkciómban tudatosan akarok színes bőrű embereket alkalmazni, és aktívan törekszem a színes bőrű fiatal írók megismertetésére. Tudni akarom, hogy mostantól másképp fogok cselekedni. És akkor tehermentesnek fogom érezni magam” – idézi a szerzőnőt a Thepostmillennial.com.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.