Felgyorsítaná a migránsok állampolgársághoz jutását a német kormánybiztos

A migrációért felelős szövetségi kormánybiztos megkönnyítené a migránsok német állampolgársághoz jutását, és kezdeményezte a bevándorlási törvény reformját. Mindezt azért kell megtenni szerinte, hogy országa minél hamarabb modern bevándorlóország legyen.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 06. 23. 15:59
München, 2020. szeptember 20. A bevándorlást pártoló szervezetek tüntetõi a görögországi befogadótáborokban tartózkodó illegális bevándorlók Németországba engedését követelik Münchenben 2020. szeptember 20-án. MTI/EPA Fotó: Lukas Barth-Tuttas Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi migránsoknak hatékonyabban és gyorsabban kell megszerezniük az állampolgárságot – véli Reem Alabali-Radovan migrációért, menekültekért és integrációért felelős német szövetségi kormánybiztos. Az elképzelés ugyanakkor csak Németország állampolgársági törvényének drasztikus reformjával valósulhat meg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A szövetségi, tartományi és helyi önkormányzatok szolidaritásával egy új kezdethez érkezett az integrációs politika. Modern bevándorlóország akarunk lenni. Ez azt is jelenti, hogy végre kiutat kínálunk a tűrés elviselhetetlen láncaiból azoknak, akik már több mint öt éve itt élnek Németországban

– mondta a politikus Berlinben a szövetségi és tartományi kormányok integrációért felelős vezetőinek.

A tudósítás szerint a kormánybiztos az országban tartózkodó megtűrt migránsokra utalt, akik maradhatnak az országban, de nem kaptak menedékjogot. Ha a törvényt elfogadják, százezer migráns kapna gyorsított állandó tartózkodási vízumot. A szövetségi kormány a tervek szerint még az idén benyújtja a törvénytervezetet.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, 2021-ben húsz százalékkal több külföldit honosítottak Németországban, mint az előző évben.

Ez azt jelenti, hogy tavaly mintegy 131 600 külföldi kapta meg a német állampolgárságot – derül ki a szövetségi statisztikai hivatal adataiból. Ezek közül a legtöbben Szíriából érkeztek, de törököket, afgánokat és románokat is nagy számban honosított a német szövetségi kormány.

A demográfusok felidézték, hogy 2015-ben és 2016-ban rekordszámú migráns érkezett Németországba, a jelenlegi szabályok szerint pedig hat év elteltével megkaphatják a német állampolgárságot – feltéve, ha teljesítenek néhány követelményt, például ha sikerül elsajátítaniuk az alapfokú német nyelvtudást. Emiatt 2022-ben négyszer annyi szíriai fog Németországban élni, mint 2021-ben.

Németországban 2015 óta folyamatosan emelkedik a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma. Lopás, rablás, antiszemita támadás, nemi erőszak és gyilkosság is szerepel a migránsok palettáján. Néhány napja egy örmény származású fiatal férfi a járókelők közé hajtott a kocsijával Berlinben, a Breidscheidplatz közelében. A támadásban egy ember életét vesztette, többen súlyosan megsérültek. Az incidensről felkavaró felvételek kerültek ki az internetre.

Borítókép: Bevándorláspárti tüntetés Münchenben (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.