Ferenc pápa szerint az ukrajnai háborút kiprovokálhatták

A Szentatya úgy gondolja, nem lehet egy összetett helyzetet egyszerűen a jó és a rossz közötti harcként bemutatni.

Forrás: Vatican News2022. 06. 14. 14:20
FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. május 25. Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. május 25-én. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Civiltà Cattolica jezsuita magazinnak adott interjújában Ferenc pápa ismételten elítélte Oroszország brutalitását és kegyetlenségét az Ukrajna elleni inváziójában, a katolikus egyházfő azonban ezúttal arról is beszélt, a háborút talán valamilyen módon kiprovokálták. A kedden közzétett interjúban a szentatya elmesélte, hogy néhány hónappal a háború kitörése előtt találkozott egy „bölcs államfővel”, aki kifejezte aggodalmát a NATO viselkedése miatt. 

A NATO Oroszország kapujánál ugat, és nem érti meg, hogy az oroszok nem fogják hagyni, hogy bármilyen idegen hatalom megközelítse őket. Ez háborúhoz vezethet

– részletezte Ferenc pápa az általa meg nem nevezett politikus álláspontját.

Az egyházfő kifejtette, „látjuk az orosz csapatok brutális és kegyetlen cselekedeteit, amelyeket leginkább a Moszkva által Ukrajnába küldött zsoldosok, csecsenek és szíriaiak hajtanak végre”. 

De a veszély az, hogy csak ezt látjuk, és elmulasztjuk az egész drámát, ami a háttérben zajlik; a háborút talán valamilyen módon kiprovokálták vagy nem tudták megakadályozni. Itt megjegyzem a fegyverek tesztelésében és eladásában való érdekeltséget is

– magyarázta a szentatya. Hozzátette: az elhangzottak alapján Putyin-pártinak bélyegezhetnék meg, ami téves lenne, és leegyszerűsítené az álláspontját. – Egyszerűen csak ellenzem, hogy egy összetett helyzetet úgy ábrázoljunk mint a jó és a rossz közötti harcot, anélkül, hogy figyelembe vennénk a probléma gyökereit és a mögötte meghúzódó önös érdekeket – magyarázta. A szentatya korábban már megemlítette, hogy aggasztja őt a nyugati országok felfegyverkezési versenyfutása.

Ferenc pápa mindemellett arról is beszélt nemrég, egyelőre még nem jött el az ideje annak, hogy a háborús országba látogasson.

 – Úgy érzem, nem oda kell mennem, hanem először Moszkvába kell ellátogatnom, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozhatok – idézte lapunk is a pápa korábbi nyilatkozatát. Az egyházfő nemcsak az orosz elnökkel szeretne személyes megbeszélést folytatni, hanem Kirill pátriárkával is, aki nyíltan támogatja Oroszország Ukrajna elleni támadását. Ferenc pápa reményei szerint szeptemberben Kazahsztánban, a világvallások kongresszusán találkozhat majd az orosz ortodox egyház vezetőjével.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. május 25-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.