időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Ferenc pápa készen áll arra, hogy Moszkvába utazzon

Jánosi Dalma (Róma)
2022.05.03. 11:49 2022.05.03. 14:29
Ferenc pápa készen áll arra, hogy Moszkvába utazzon

Ferenc pápa és a Vatikán továbbra is aktív szerepet kíván vállalni az Európa kapujában tomboló háború megállítására. 

A konfliktus kirobbanásának első pillanataitól kezdve a római pápa a fegyverek helyett a párbeszédet, a diplomáciát és az imádságot javasolta a béke megteremtésére.

Az elhúzódó háború, az ártatlan civilek halála, valamint a tömérdek pusztítás mély fájdalommal tölti el a szentatyát, aki az Il Corriere della Sera napilap hasábjain vázolta fel béketeremtési stratégiáját. Beszámolt arról, hogy szándékában áll Moszkvába utazni, hogy személyesen találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A vatikáni diplomácia abban bízik, hogy rövid időn belül sor kerülhet a tárgyalásra az orosz elnök és a római pápa között. 

– A diplomáciai lépések a konfliktus kirobbanásának huszadik napján elkezdődtek – számolt be róla Ferenc pápa. Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár az orosz napkövetségre is ellátogatott, hogy felmérje a felek közötti személyes találkozás lehetőségét. 

Mindeddig nem kapunk pozitív választ, de a Szentszék reménykedik, hogy Moszkva megnyitja a kapuit, és sor kerülhet a béketeremtő párbeszédre – mondta a pápa, bár elismerte, hogy talán Putyin szerint nem érkezett el a pillanat a találkozásra.

„Megállás” – kiáltotta a pápai állam falai mögül a Szentatya február 24-én, Ukrajna lerohanásának napján, és azóta is ezt a felhívást intézi a felekhez, fájdalommal szemlélve, hogy a helyzet két hónap elteltével sem változott. A szentatya fájdalommal gondol vissza azokra a hiábavaló erőfeszítésekre, amelyeket a Szentszék külkapcsolatokért felelős államtitkára, Pietro Parolin bíboros és saját maga is tett a fegyverek elhallgattatására.

– Zelenszkij ukrán elnököt már az első nap felhívtam telefonon, de Putyint nem. Decemberben, születésnapom alkalmával beszéltem vele utoljára. Az orosz nagykövetségre személyesen látogattam el, hogy az egész világ számára egyértelmű gesztust tegyek. A konfliktus okairól érdeklődtem, valamint a fegyverek elhallgattatását kértem – számolt be Ferenc pápa a béketeremtésre irányuló eddigi lépéseiről. A Szentatya attól tart, hogy a NATO-tagállamok viszonyulása a háborúhoz tovább mélyítette az orosz fél haragját, ami miatt Moszkvának nem áll szándékában a tűzszünet. 

A nyugati országok felfegyverkezési versenyfutása, valamint Ukrajna harci eszközökkel való ellátása is aggasztja a pápát. 

Hangsúlyozta, az egyház tanítása elutasítja a fegyverek gyártását, hiszen előbb-utóbb valaki rendelkezik használatukról, ami ártatlan emberek szenvedéseséhez és halálához vezet. A pápa „botránynak” nevezte a fegyverek gyártását, ami ellen olyan kevesen emelik fel a hangjukat. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több alkalommal kérte Ferenc pápától, hogy látogasson el a háború sújtotta övezetbe, Kijevbe. – Most nem megyek Kijevbe. Úgy érzem, nem oda kell mennem, hanem először Moszkvába kell ellátogatnom, ahol Putyinnal találkozhatok – válaszolt az ukrán elnök kérésére az Il Corriere della Sera hasábjain Ferenc pápa.

Borítókép: Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2022. április 25-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)

Háború Ukrajnában

„A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.