Írország határozottan támogatja Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét

Micheál Martin ír miniszterelnök szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az ehhez szükséges strukturális reformokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 08. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írország határozottan támogatja Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét, a következő, júniusi EU-csúcson pozitív üzenetet kell küldenünk ezzel kapcsolatban az ukrán kormánynak − hangsúlyozta Micheál Martin ír miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban.

A kormányfő szerint több tagjelölt vagy tagjelöltségre pályázó országnak reményt kell adni a csatlakozás lehetőségére, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy ezeknek az országoknak keresztül kell vinniük a csatlakozás előfeltételeit jelentő strukturális reformokat.

Hozzátette azonban, hogy nem szabad a kritériumoknak túl szigorúaknak lenniük, mert az csak feleslegesen akadályozná ezen országok csatlakozását. Felhívta a figyelmet, hogy az EU-t manapság többen bírálják, miközben „ukránok ezrei mentek ki 2014-ben az utcára egy közös európai jövőért harcolva, most pedig ukránok tömegei várnak a határoknál uniós zászlókkal a kezükben”. 

Kormánya határozottan támogatja a lehető legkeményebb szankciókat Oroszország ellen, és elfogadja, hogy ennek mindenkire vonatkozó ára van − tette hozzá.

A kormányfő beszédében kiemelte: az ír társadalom sokat nyert azáltal, hogy ötven évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez, ez történelmi lehetőséget adott Írországnak arra, hogy a haladás útjára lépjen. Mint mondta, az írek a közös európai jövő útját választották annak ellenére, hogy akkoriban aggályok merültek fel az identitás megtarthatóságával kapcsolatban. Azonban − tette hozzá − az uniós csatlakozás nem ártott szuverenitásuknak, épp ellenkezőleg, segítette megerősítését.

Martin azt is hangsúlyozta: kormánya nagyra törőbb Európáért harcol az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban. Írország célja, hogy csökkenjenek a különbségek a tagállamok között. Annak ellenére, hogy Írország az EU nettó befizetője, azt szeretné elérni, hogy nőjön az uniós költségvetési keret. Arra is kitért az Európa jövőjéről tartott konferencia következtetéseit levonva, hogy nyitott az uniós alapszerződések módosítására.

Borítókép: Micheál Martin ír miniszterelnök (Fotó: AP/Leo Varadkar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.