időjárás 21°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

Több támogatást ad az EU az ukrán háború következményeinek kezelésére

Magyar NEmzet
Forrás: MTI
2022.06.29. 15:45 2022.06.29. 15:50
Több támogatást ad az EU az ukrán háború következményeinek kezelésére

Az Európai Bizottság a kohéziós politika keretében további összegeket és nagyobb rugalmasságot biztosít a regionális és a helyi hatóságoknak és partnereknek az Ukrajna elleni orosz háború következményeinek kezeléséhez − közölte a brüsszeli testület szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint az átfogó csomag, amely kiterjeszti az Európában tartózkodó menekülteket segítő kohéziós fellépés (CARE) keretében már rendelkezésre bocsátott támogatást, elsősorban a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrajnaiak számára biztosított, lakhatással, egészségügyi ellátással, fordítási szolgáltatásokkal, illetve képzéssel kapcsolatos beruházásokat finanszírozza.

Kiemelték: a módosítások rugalmasságot biztosítanak a kohéziós politikai beruházások végrehajtásához. Emellett ahhoz is hozzájárul, hogy enyhítse a helyzetet a koronavírus-járvány, valamint a háború okozta magas energiaköltségek, nyersanyag- és munkaerőhiány együttes hatása miatt késve végrehajtott uniós finanszírozású kezdeményezések terén.

A jövőben több támogatás jut azoknak, akik befogadják a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket, legyen szó tagállamokról, helyi hatóságokról vagy civil társadalmi szervezetekről. 

A módosítás értelmében egyebek mellett az EU által százszázalékos társfinanszírozás lehetőségét is kiterjesztik azokra az intézkedésekre is, amelyek az unión kívüli országok állampolgárainak társadalmi és gazdasági integrációját hivatottak előmozdítani.

Leszögezték: a rugalmas felhasználási lehetőségek mobilizálta források legalább harminc százalékát a helyi hatóságok és a helyi közösségekben működő civil társadalmi szervezetek által irányított műveletekre kell fordítani, hogy megfelelő támogatásban részesüljenek azok, akik a munka legtöbbjét végzik. A programok a területi hatályukon kívül is támogathatják a műveleteket, mindaddig, amíg ugyanazon tagállamon belülre irányulnak. Ez lehetővé teszi, hogy oda irányítsák a támogatást, ahol a legnagyobb szükség van rá, hiszen a menekültek a tagállamokon belül nem feltétlenül maradnak meg egy helyen − tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Borítókép: A háború elől menekülők Beregsurányban (Fotó: Havran Zoltán)
 

Háború Ukrajnában

Videón egy újabb ukrán kézre jutott tank

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.