Ukrajna uniós csatlakozását szorgalmazza Luxemburg

„Ukrajna jövője Európában van” – hangsúlyozta Xavier Bettel kormányfő a posztszovjet ország EU-tagságának fontosságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 02. 16:40
SCHOLZ, Olaf; PUTYIN, Vlagyimir; BETTEL, Xavier
Berlin, 2022. március 1. Olaf Scholz német kancellár (j) és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Berlinben 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Reuters pool/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburg nem ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását, mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajna a lehető leghamarabb teljesíteni tudja a csatlakozás minden előfeltételét – jelentette ki Xavier Bettel luxemburgi kormányfő csütörtökön az ország parlamentjében, az ukrán elnökhöz, Volodomir Zelenszkijhez intézett beszédében. A luxemburgi parlament csütörtökön videóösszeköttetésen keresztül folytatott eszmecserét az ukrán elnökkel. A L’essentiel című napilap tudósítása szerint Bettel a beszédében kiemelte:

Ukrajna jövője Európában van, ezért fontos, hogy júniusban az EU pozitív visszajelzést küldjön az országnak csatlakozási kérelmükkel kapcsolatban.

Hozzátette, hogy az uniónak nem szabad figyelmen kívül hagynia Moldova és Grúzia csatlakozási kérelmét sem.A kormányfő hangsúlyozta, hogy a válságból egyedül a párbeszéd jelent kiutat. Bettel azon a véleményen van továbbá, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók nem felelősek az energia- és élelmiszerválságért, azokért egyedül Moszkva okolható.

Az az orosz narratíva kezd teret nyerni, amely szerint a válság kialakulása az EU hibája. Ennek következtében egyes országok egyre semlegesebbé válnak az ukrajnai háborúval kapcsolatban

– hívta fel a figyelmet.

Xavier Bettel emlékeztetett országa Ukrajnának nyújtott támogatására, kiemelve a luxemburgi lakosság nagylelkűségét. – Hazánk az egyik legbőkezűbb az ukrán segélyekben, és erre nagyon büszkék vagyunk. Már 5600 ukrán talált menedéket Luxemburgban, a konfliktus kezdete óta országunk négymillió euró pénzügyi támogatást juttatott Ukrajnának – hangoztatta. A miniszterelnök azt is megerősítette, hogy Luxemburg továbbra is a lehető leghatékonyabb katonai segítséget fogja nyújtani Ukrajna számára. Kiemelte továbbá, kormánya mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a hatodik uniós szankciócsomagot a lehető leghatékonyabb módon alkalmazzák.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (j) és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.