Washington nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek

A Fehér Ház illetékesei szerint Ukrajna garanciát vállalt, nem támadnak célpontokat Oroszország területén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 01. 11:55
null
Potasnya, 2022. június 1. Megsemmisült otthona maradványait nézi egy férfi a Kijev közelében lévõ Potasnyában 2022. május 31-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok az eddigieknél korszerűbb, nagyobb hatótávolságú és pontosabb rakétákat szállít Ukrajnának, tovább segítve a kelet-európai ország védekezését az Oroszország indította háborúban. Az elnök a The New York Times című újságban megjelent írásában leszögezte, olyan rendszerekről van szó, amelyek „lehetővé teszik, hogy pontosabban csapjanak le a kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőkön”. Fehér házi illetékesek hozzátették:

Washington előzőleg garanciát kapott Kijevtől arra, hogy e korszerű rakétákkal nem támad célpontokat Oroszország területén.

A tisztviselők szerint az úgynevezett Himars-rendszerről van szó, amely elsősorban légvédelmi és tüzérségi célokra alkalmas, és hatótávolsága eléri a 80 kilométert. A rakéták egy nagyobb, 700 millió dollár értékű szállítmány részét képezik, amelynek részleteit Washingtonban még a héten bejelentik. Biden leszögezte, hogy a támogatás egyik fő célja minél jobb pozícióhoz segíteni Ukrajnát a háború befejezését célzó tárgyalásokon.

Az Oroszország indította háborúra ugyanis mindenképpen diplomáciai úton tesznek majd pontot

– emelte ki.

Az amerikai elnök már a hét elején nyilatkozva kizárta, hogy Washington olyan nagy hatótávolságú rakétarendszert (MLRS) küldjön Ukrajnának, amellyel az ukrán hadsereg elérheti és támadhatja Oroszországot. Kijev korábban jelezte, hogy szeretne szert tenni ilyen fegyverekre nyugati támogatóitól. A hírekre reagálva Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta,

Moszkva negatívan értékeli az Ukrajnának szánt új amerikai katonai segélycsomagot, amely nagymozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerek (HIMARS) szállítását is magában foglalja.

„Ezt egyértelműen negatívan értékeljük. Elfogadhatatlan az arra irányuló kísérlet, amely a döntést úgy próbálja beállítani, mintha az önkorlátozás elemét tartalmazná” – fogalmazott Rjabkov. „Az, hogy az Egyesült Államok egy államcsoport élén céltudatosan fegyvereket pumpál a kijevi rezsimbe, nyilvánvaló. És a zsonglőrködés, a történés egyes aspektusainak manipulálása számunkra nem változtatja meg az összképet” – tette hozzá az orosz külügyminiszter-helyettes.

Szerdára virradóra a moszkvai amerikai nagykövetség falára a Donyec-medencében életüket vesztett gyerekekről készült videót vetítettek ki.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a gyereknap alkalmából megrendezett akció szervezői azt akarták értésre adni, hogy szerintük az amerikai hadsereg „teljes felelősséget visel a Donyec-medence összes halott gyermekéért”.

Borítókép: Megsemmisült otthona maradványait nézi egy férfi a Kijev közelében lévő Potasnyában 2022. május 31-én (Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.