időjárás 25°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

WHO: Masszív járványhullám várható Európában a nyáron

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.30. 21:12 2022.06.30. 21:43
WHO: Masszív járványhullám várható Európában a nyáron

A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron − közölte csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

A koronavírus feltehetően erősen fog terjedni a nyár során, mivel a térség országai feloldották eddigi járványügyi óvintézkedéseiket − mondta. 

A vírus nem fog attól eltűnni, hogy az államok nem figyelik többé

− tette hozzá.

 A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt a korábbinál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt. A WHO európai régiójához tartozó 53 országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára ez a szám a napi félmillióhoz közelít. A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Mindemellett a WHO felhívta a figyelmet arra, hogy míg a télen a halálozások napi száma az európai térségben mintegy ötezer volt, addig mostanra a tavaly nyári szinthez hasonló mintegy napi ötszázra esett.

Kluge reményét fejezte ki, hogy az átoltottság és a számos fertőzés közrehat abban, hogy a fertőzés szövődményei általánosságban kevésbé legyenek veszélyesek, mint a járvány kitörésének idején. 

Ugyanakkor továbbra is vannak halálesetek és súlyos tünetekkel járó megbetegedések

− hívta fel a figyelmet a szakember. − Ezért maradunk a vírus elleni védekezést szolgáló javaslatainknál − fűzte hozzá.

Kluge szerint azoknak, akiknek légúti tünetekkel önkéntes karanténba kell vonulniuk, fel kell venniük az előírt oltásokat, és szájmaszkot kell viselniük a forgalmas köztereken. Mindemellett továbbra is fontos a fertőzési láncolatok nyomon követése, különben sokáig észrevétlen maradhatnak új terjedési mintázatok és mutációk. Egyben felszólította az országokat az átoltottság növelésére, mert − mint fogalmazott − a nagyfokú immunitás fontos szerepet játszik a további halálesetek elkerülésében.

Borítókép: Koronavírus-tesztelő pont (Fotó: AFP/Getty Images/Spencer Platt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.