A pénzügyminiszter lehet Bulgária miniszterelnöke

Aszen Vaszilev azután veheti át a pozíciót, miután a Kiril Petkov kormányától a parlament megvonta a bizalmat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 02. 10:50
Fotó: Wikipedia/Cardamon Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rumen Radev bolgár elnök új kormány megalakításával bízta meg a leköszönő kabinet pénzügyminiszterét, Aszen Vaszilevet. A Kiril Petkov vezette négypárti kormánytól a parlament a múlt héten vonta meg a bizalmat. Ezt a legutóbbi választásokon ellenzékbe kényszerült, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt kezdeményezte. Lépését a kormány pénzügyi és gazdaságpolitikájának kudarcával indokolta. A kormányalakítással megbízott pénzügyminiszter ugyanannak a Folytatjuk a változást (PP) pártnak a tagja, mint a leköszönő miniszterelnök.

Aszen Vaszilevnek július 8-ig kell összeállítania az új kormányt. Ha azt nem támogatja a parlament, akkor az ellenzéki GERB párt kap kormányalakítási mandátumot.

A bulgáriai parlament múlt heti döntését 123 képviselő támogatta, 115-en ellenezték. Kiril Petkov több politikust is „buktatással” vádolt meg, köztük Eleonora Mitrofanova bulgáriai orosz nagykövetet.

A bolgár államfő, amikor pénteken felkérte Aszen Vaszilevet az új kormány megalakítására, azt mondta, hogy Bulgária politikai, gazdasági és társadalmi válságban van. Az orosz diplomaták kiutasítása körül kialakult helyzetet pedig külpolitikai válságnak nevezte. Már ügyvezetőkét Kiril Petkov ügyvivő kormánya kedden kiutasított hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót, akik állítása szerint megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Petkov szerint az érintettek álcaként használták diplomáciai státusukat, és részben az orosz hírszerzésnek dolgoztak. A nemkívánatos személyek listájára került hetven követségi munkatársnak legkésőbb vasárnapig el kell hagynia Bulgáriát.

Az orosz nagykövet nem zárta ki, hogy válaszul bezárják a szófiai nagykövetséget.

Borítókép: Aszen Vaszilev, a leköszönő bolgár kormány pénzügyminisztere (Fotó: Wikipedia/Cardamon Studio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.