A pénzen veszett össze a bolgár kormánykoalíció

A négypárti kormánykoalíció legkisebb pártja, a Van Ilyen Nép (ITN) bejelentette visszavonulását.

2022. 06. 09. 16:16
Slavi Trifonov, TV host and singer and leader of "There is Such a People" party is seen in this handout picture in Sofia
BULGARIA-ELECTION/ Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette Szlavi Trifonov, a bolgár kormány kisebbik koalíciós pártja, a Van Ilyen Nép (ITN) vezetője, hogy kivonja minisztereit a négypárti szövetségből, és véget vet a kormány agóniájának. Lapzártánkig nem született döntés arról, hogy a miniszterek mikor adják be felmondásukat. A politikus azzal vádolta Kiril Petkov miniszterelnököt, hogy nemzetárulást készít elő azzal, hogy feloldja a bolgár vétót Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése előtt, illetve, hogy a kormány kiürítette az államkasszát. Példaként megemlítette, hogy a kormányfő és helyettese, Aszen Vaszilev tavaly decemberben kilenc nap alatt mindegy kilencmilliárd leva (négy és fél milliárd euró) összeget tapsoltak el.

A bejelentés után Petkov és Vaszilev közösen nyilatkoztak arról, készen állnak a kisebbségi kormányzásra, és nem engednek az ITN zsarolásának. Az ügy pikantériája, hogy nem elvek mentén, hanem pénzeken vesztek össze a koalíció tagjai.

Az ITN kiválásával a kormánykoalíció három megmaradt pártja kitart a közös kormányzás mellett, függetlenül attól, honnan jön a támogatás. A Folytatjuk a változást (PP), a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a Demokratikus Bulgária (DB) kormánypártoknak összesen 109 képviselőjük marad a 240 fős bolgár parlamentben. Azonban, ha nem sikerül 12 képviselőt megnyerniük Trifonov 25 tagú frakciójából vagy az ellenzék soraiból, a koalíció megbukhat. A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) egynapos hallgatás után azt kérte a miniszterelnöktől, hogy előbb kérjen bizalmi szavazást maga ellen és csak utána beszéljen kisebbségi kormányzásról. A Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) ugyanakkor már arról beszélt, hogy nemcsak az ITN minisztereinek, hanem az egész kormány lemondását várja.

A legkisebb, az oroszbarát Vazrazsdane párt szinte lehetetlen feltételekhez kötötte a kormány támogatását: a bolgár euróról való lemondás, népszavazás a NATO-ban maradásról. Egy esetleges, előrehozott parlamenti választásokban leginkább ők lennének érdekeltek, noha ez még nem került napirendre.

PETKOV, Kiril
Az egynapos hivatalos látogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Kiril Petkov bolgár (balra) és Dimitar Kovacevszki észak-macedóniai miniszterelnök a szkopjei tárgyalásait követő közös sajtóértekezleten 2022. január 18-án.
Fotó: Borisz Grdanoszki

Úgy tűnik, Petkov és Aszilev kétségbeesetten próbálják megtartani hatalmukat. A Pik hírportál parlamenti pletykákra hivatkozva állítja, hogy a legnagyobb kormánypárt a kormány támogatásáért fejenként egymillió levát (ötszázezer euró) kínál a koalíciót elhagyó ITN képviselőknek, de az ellenzék soraiban is próbálkoznak képviselők vásárlásával, „12 józanul gondolkodó képviselő támogatását várják”. Iva Miteva, az IPN politikus úgy nyilatkozott, nincs szükség előrehozott választásokra, sőt azok még veszélyesek is.

Nem támogatjuk a PP kormányzását. Ha eljut hozzánk a megbízás, saját kormányt próbálunk meg alakítani széles körű támogatással

– fogalmazott Miteva.

Sztrahil Delijszki politológus szerint Bulgáriában jelenleg ultraneoliberális állam van hatalmon, „ahol az egyenlőtlenségek szörnyű szintjei alakultak ki, amelyben egyre több ember nem jut hozzá az alapvető javakhoz, egyre több gyermeket fenyeget az anyagi nélkülözés, nem beszélve a bolgár emberek állapotáról, akiket szó szerint elhajítottak”.

A többi politológus Rumen Radev államfő felelősségét firtatja, amiért a Bojko Boriszov volt miniszterelnök elleni küzdelmében az elnök szövetségre lépett a neoliberálisokkal és amerikai közvetítéssel a bolgárok nyakába ültette a harvardinak nevezett Petkov–Vaszilev duót. 

A kabinet bukása esetén Rumen Radev államfőnek kell cselekednie: először össze kell hívnia a konzultációt a parlamenti pártokkal, majd ismét a PP kap mandátumot a kormányalakításra.

Ha ez nem sikerül, a volt kormányzó párt, a GERB következik, akik ha nem tudnak kormányt alakítani, Radev dönti el, melyik párt kapja meg a lehetőséget. Amennyiben egyik párt sem tud kormányt alakítani, az elnök feloszlatja a 47. nemzetgyűlést, ügyvivő kormányt nevez ki, és két hónapon belül előre hozott választásokat ír ki. Az új előre hozott választások az oroszbarát pártoknak kedvezhetnek.

 

Borítókép: Szlavi Trifonov a bolgár kormány kisebbik koalíciós kormányának, a Van Ilyen Nép (ITN) vezetője (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.