Egy török csapásban halhattak meg turisták Észak-Irakban?

A török külügyminiszter viszont tagadta, hogy ők állnak a támadás mögött.

MTI
2022. 07. 21. 10:25
Irak
Medics transport the body of a victim following Turkish shelling in the city of Zakho in the north of Iraq's autonomous Kurdish region on July 20, 2022. - Eight civilians including two children were killed and 23 wounded in northern Iraq's Kurdistan region, when artillery shells hit a park in an attack local officials blamed on Turkey. (Photo by Ismael ADNAN / AFP) Fotó: AFP/Ismael ADNAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török rakétacsapásokban kilenc civil meghalt, több mint húsz megsebesült Észak-Irakban – közölték szerdán iraki kurd tisztviselők és az iraki hadsereg. Bagdad behívatta a török nagykövetet és hivatalos bocsánatkérést követel.

– Legalább négy rakéta csapódott be a félautonóm, kurdok lakta Zakho körzetben lévő Barak üdülőövezetben – közölte Musír Mohammed, a körzet polgármestere az AP amerikai hírügynökséggel. Az összes áldozat iraki állampolgár volt.

Az iraki nemzetbiztonsági tanács a súlyos incidens után rögtön összeült, és úgy döntött, hogy behívatja Törökország nagykövetét magyarázatot követelve. Hazahívják az Ankarában állomásozó iraki megbízottat is.

A tanács egyúttal hivatalos bocsánatkérést követelt Törökországtól, és felszólította arra is, hogy vonja ki minden fegyveres erejét Irak területéről. Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök küldöttséget vezényelt a területre Fuád Husszein külügyminiszter vezetésével, és elrendelte a baraki incidens kivizsgálását.

Irak
Fotó: AFP/Ismael ADNAN

Egy másik incidensben, a szintén északi Szaláh ed-Dín kormányzóságban hat szövetségi rendőr meghalt és öt megsebesült, amikor az Iszlám Állam fegyveresei szerdára virradóra megtámadták egységeiket – közölte az iraki hadsereg két tisztviselője.

A nyári csúcsidőszakban iraki turisták százai érkeznek délről a kurd régióba, mert ott viszonylag hűvösebb az időjárás.

A török külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy a török légierő állna az előző napi észak-iraki, nyolc civil halottal járó rakétatámadás mögött, amelyért az iraki kormány Ankarát tette felelőssé. 

Mevlüt Cavusoglu a TRT Haber török állami hírtelevíziónak leszögezte: a Dahúk kormányzóságból jelentett rakétázást „terroristák” követték el, és hangsúlyozta: a török fegyveres erők iraki területen végrehajtott műveletei kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen irányulnak. Figyelmeztette egyúttal Bagdadot, hogy a valódi elkövetők igyekeznek Ankarára hárítani a felelősséget, s intette az iraki kormányt, ne essen a terroristák csapdájába.

Törökország rendszeresen hajt végre légicsapásokat Észak-Irakban, és kommandósokat is küldött a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit célzó támadásának támogatására. 

De helyi tisztviselők szerint a csapásokban most először haltak meg turisták. Ankara áprilisban indította el legújabb, Összezárt harapófogó (Claw Closed) kódnevű műveletét Észak-Irak egyes területein. Az akció része a 2019-ben indított, határokon átnyúló hadműveletek sorozatának, amelyek célja a törvényen kívüli PKK elleni küzdelem.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tart nyilván, 1984 óta vezet felkelést Délkelet-Törökországban, és ebben eddig több tízezer ember halt meg. Ankara sürgette Bagdadot, hogy „gyomlálja ki” a PKK elemeit az észak-iraki régióból. Irak viszont már többször jelezte, hogy Törökország folyamatos támadásai sértik szuverenitását.

 

Borítókép: kilenc civil meghalt, több mint húsz megsebesült. (Fotó: Ismael Adnan/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.