időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Előrehaladás a gabonaexportról folytatott tárgyalásokon

Magyar Nemzet
2022.07.19. 20:46 2022.07.19. 20:48
Előrehaladás a gabonaexportról folytatott tárgyalásokon

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban közölte, hogy előrehaladás történt a fekete-tengeri gabonaexportról folytatott tárgyalásokon, és megbeszélésükön köszönetet mondott a kérdésben közvetítő török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak. Putyin és Erdogan kedden utazott Teheránba, hogy iráni kollégájukkal, Ebrahim Raíszivel más témák mellett megvitassák az ukrajnai gabona exportjához felhasználható biztonságos tengeri folyosók kérdését, a világméretű élelmiszerválság elkerülése érdekében.

Orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők már a múlt héten megállapodásra jutottak arról, hogy koordinációs központot hoznak létre, szavatolva ezzel az orosz–ukrán háború miatt veszélybe került ukrán gabonaexport fekete-tengeri újraindításához szükséges biztonságos útvonalakat. Sikerült megállapodni a gabonaszállítmányok közös ellenőrzésében is a kikötőkben. Putyin korábban bejelentette, hogy Moszkva kész szavatolni az ukrán gabonát szállító teherhajók biztonságát, amennyiben Kijev aknamentesíti a kikötőit, és lehetővé teszi az orosz ellenőrzés alá került Mariupolon és Berdjanszkon keresztüli áruforgalmat. Erdogan a NATO június végi madridi csúcstalálkozóját követően közölte, hogy az ukrán kikötőkben mintegy húsz török teherhajó kész az áruszállításra.

A keddi teheráni iráni–török–orosz csúcstalálkozó másik fő témája a szíriai konfliktus volt. Irán és Oroszország a damaszkuszi kormányt támogatja, míg Törökország az ellenzéket. A három ország 2017-ben a béke helyreállítása érdekében tárgyalásokat kezdett Asztanában.

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Teheránban 2022. július 19-én (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda)

Háború Ukrajnában

Zelenszkij: A háború csakis Ukrajna teljes felszabadításával ér véget

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.