Lapozó: LMBTQ-otthont nyitnak az időseknek Spanyolországban

Lakhatási válság elé nézhet Franciaország · Új migrációs egyezményt írt alá Marokkó, Spanyolország és az EU · Szembemegy az olasz jobboldal a könnyűdrogok legalizálásával · LMBTQ-otthont nyitnak az időseknek Spanyolországban

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 11. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakhatási válság elé nézhet Franciaország

Hamarosan lakhatási válság elé nézhet Franciaország, ugyanis országszerte jelentősen csökken a bérelhető lakások és a családi házak száma. Egyre több ingatlantulajdonos dönt ugyanis ingatlana eladása mellett. Míg 2019-ben a Bien’Ici ingatlanportálon meghirdetett ingatlanok 34 százaléka volt bérbeadó, 2022-ben már csak átlagosan 26 százaléka az. Franciaország egyes régióiban a helyzet még kritikusabb. A dél-franciaországi Provence-Alpes-Côte d'Azur körzetben már az ingatlanok 81 százalékát kínálják eladásra, azaz száz meghirdetett ingatlanból csak tizenkilenc bérelhető. Bretagne-ban a helyzet még rosszabb: százból mindössze tizenkét ingatlan bérelhető ki, illetve 88 lakás és családi ház keresi új tulajdonosát.

A tendencia 2020-ban, a kijárási korlátozások idején kezdődött, majd a történelmileg alacsony kamatlábak miatt folytatódott. Az energiapazarló ingatlanokkal kapcsolatos új kormányzati szabályok pedig tovább rontották az eladó és a bérelhető ingatlanok arányát. Az energiatanúsítványon G és F minősítést elérő ingatlanokat ugyanis 2025-től, illetve 2028-tól már tilos lesz bérbe adni. Felújításukra a francia kormány ugyan életbe léptette a MaPrimeRénov programon keresztül igényelhető állami támogatások rendszerét, de felújítási tőke nélkül a tulajdonosok inkább az ingatlanok eladása mellett döntenek. 

Forrás: bfmtv.com , bfmtv.com

Új migrációs egyezményt írt alá Marokkó, Spanyolország és az EU

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter és Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa pénteken Rabatban tárgyalt a marokkói belügyminiszterrel. A megbeszélés eredményeképp aláírták a migráció és az embercsempész-hálózatok elleni küzdelemről szóló új együttműködési megállapodást. Marokkó ezzel elkötelezte magát Spanyolország és az Európai Unió mellett, és ígéretet tett arra, hogy megerősíti a rendőrségi együttműködést a határon és környékén. Az egyezség olyan mechanizmusokat is tartalmaz, amelyek segítségével az emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek új működési módszereit tudják majd feltérképezni. A tárgyalást azután tartották meg Rabatban, hogy a közelmúltban Melilla határkerítését közel kétezer afrikai migráns rohamozta meg. A marokkói rendőrség teljes erővel próbálta visszaszorítani őket, melynek következtében a hatóságok tájékoztatása szerint 23 határsértő életét vesztette. Az Európai Bizottság a tragikus események mielőbbi kivizsgálását szorgalmazza, hogy többé ne fordulhasson elő ehhez hasonló eset. 

Forrás: vozpopuli.com

Szembemegy az olasz jobboldal a könnyűdrogok legalizálásával

Harcolni fog a jobboldali Liga, hogy Olaszországban ne engedélyezzék a könnyűdrogokat, és ne könnyítsenek az állampolgárság jóváhagyásán. A téma jövő héten újra napirendre kerül a képviselőházban, a kormánypárti Liga azonban összehangolt ellenállással veri vissza a liberális társadalom építésére tett kísérleteket.

– Minden rendelkezésére álló eszközt megragadunk, hogy megakadályozzuk a baloldal kezdeményezéseit – jegyzi meg Giancarlo Giorgetti gazdasági fejlesztésért felelős miniszter. A Salvini jobbkezeként közismert Giorgetti az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, élénk vita folyik arról, hogy a pártnak meddig érdemes támogatnia a Mario Draghi vezette egységkormányt. Hangsúlyozta, a jelenlegi nehéz helyzetben határozott és felelősségteljes döntésekre van szükség.

Forrás: agi.it

LMBTQ-otthont nyitnak az időseknek Spanyolországban

A spanyolországi LMBTQ-intézmény az év végén nyitja meg kapuit a Madrid melletti Villaverdében, és olyan időseket fogad majd, akik úgy szeretnék leélni életük hátralévő részét, hogy szabadon vállalhatják nemi és szexuális hovatartozásukat. Az érintett korosztály tagjai még abban az időben születtek, amikor LMBTQ-csoporthoz tartozni bűncselekménynek számított, így szinte a teljes életüket félelemben élték le. A speciális idősotthonban biztonságos feltételeket nyújtanak nekik ahhoz, hogy szabadon, önmagukat vállalva élhessenek tovább, és ne kelljen többé magányosnak érezniük magukat úgy, mint fiatalkorukban. A rezidencián 62 fő kaphat majd állandó férőhelyet. Minden beköltöző egyenrangú lesz, és ez lehetőséget biztosít majd nekik arra, hogy olyan témákról beszélgessenek egymással, melyekről korábban hallgatniuk kellett. A rezidencia üzemeltetője szerint a lakók talán életükben először tapasztalhatják majd meg az összetartozás érzését.

Madridban közben a hétvégén ért véget az idei Pride, amelyet a világjárvány kirobbanása óta nem rendeztek meg. Csak szombaton hétszázezer ember vett részt a koncerteken és a felvonulásokon, melyeken a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd ellen szólaltak fel. Közülük 34 embert kórházba kellett szállítani kábítószer-túladagolás miatt. 

Forrás: antena3.com , rtve.es

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.