Lapozó: Ultimátumot kapott szövetségeseitől az olasz kormányfő

Elítélték az egyik spanyol város önkormányzatát nemi alapú diszkrimináció miatt, július végétől ismét kötelező lehet a Covid-igazolvány a Franciaországba érkezőknek. Halálra ítélhetik a Mariupolban harcoló svéd légióst, ultimátumot kapott szövetségeseitől az olasz kormányfő. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

2022. 07. 07. 10:46
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. december 22. Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélték az egyik spanyol város önkormányzatát nemi alapú diszkrimináció miatt

Az Andalúziai Legfelsőbb Bíróság nemi alapú diszkrimináció miatt ítélte el a sevillai Écija nevű települést. A bűncselekmény a havi munkabérekben mutatkozott meg. A városi tanács ugyanis a nőkkel azonos beosztásban dolgozó férfiaknak magasabb fizetést adott. Tájékoztatásuk szerint míg a nők a vizsgált 2016–2019 közötti időszakban évi 21–30 ezer eurót kerestek, addig a férfiak legalább 32–36 ezer eurós bérrel számolhattak évente. A városi tanácsot egyik saját dolgozója perelte be, aki 1989 óta dolgozik a cégnél. Elmondta, hogy munkaadói többször figyelmeztették arra, hogy „viselkedjen jól”, de ő ennek ellenére nem adta fel a harcot, még úgy sem, hogy az egészségileg rendkívül megterhelő volt számára. A nő célja az igazságszolgáltatás volt magának és kolléganőinek, valamint, hogy megszüntesse a nemi alapú bérdiszkriminációt.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az azonos pozícióban lévő férfiak és nők közötti fizetéskülönbségre nem volt megfelelő indok, ráadásul többszöri figyelmeztetés után sem változtattak a gyakorlaton. Bár az ítélet elmarasztaló az écijai önkormányzatra nézve, az nem derül ki belőle, hogy a városi tanácsnak hogyan kell eljárnia a jövőben.

Forrás: elpais.com

Július végétől ismét kötelező lehet a Covid-igazolvány a Franciaországba érkezőknek

Franciaországban berobbant a járvány hetedik hulláma, kedden már 206 ezer új fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A nemzetgyűlési választáson megbukott korábbi egészségügyi minisztert, Brigitte Bourguignont hétfőn váltó új tárcavezető, François Braun felszólította a franciákat arra, hogy az ismét gyorsan terjedő koronavírus miatt mindenki térjen vissza a már ismert és bevált védekezési módszerekhez, elsősorban a maszkviseléshez és az oltások felvételéhez. Jelenleg naponta ezer beteget szállítanak kórházba súlyos megbetegedés miatt, többségük idős, oltatlan, vagy régi oltása miatt már nem tekinthető védett páciensnek. Franciaországban az első emlékeztető szérum mindenki számára elérhető, a második emlékeztető adagot azonban egyelőre csak a 60 éven felüli lakosság veheti fel. A legnépszerűbb nyaralóváros, Nizza polgármestere pedig már elrendelte a kötelező maszkviselést a város közlekedési eszközein, a szabály július 11-én lép életbe.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök eközben hétfőn benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely – ha a törvényhozás megszavazza – július 31-től ismét előírhatja a Covid-igazolványok újbóli használatát.

Ennek értelmében Franciaország területére vagy érvényes oltási igazolvánnyal, vagy negatív koronavírus-teszttel, vagy a korábbi fertőzés tényét igazoló dokumentummal lehet majd csak belépni.

Franciaországban az első emlékeztető oltást – egyelőre határidő nélkül – érvényes védettségnek tekintik. A 18 éven aluli fiataloknak az emlékeztető oltás nem kötelező. Az ő esetükben a teljes oltottság – például két Pfizer vakcina – után legalább hét napnak kell eltelnie az akadálymentes utazáshoz.

Források: bfmtv.com, bfmtv.com, sante.journaldesfemmes.fr

Halálra ítélhetik a Mariupolban harcoló svéd légióst

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az orosz erők elfogtak egy svéd állampolgárt, aki önkéntesként érkezett a donyecki területre harcolni, írja a Samnytt internetes híroldal. A férfit az Azovstal Acélműben fogtál el, miután azt három hónapos harcok után május 20-án elfoglalták az oroszok. A szakadár köztársaság hatóságai úgy vélik, hogy a letartóztatott svéd állampolgár felbérelt zsoldos, ezért nem vonatkozik rá a genfi egyezmény és a hadifoglyok védelme, ezért előfordulhat, hogy halálra ítélik.

A múlt hónap elején két brit és egy marokkói állampolgárt ítéltek halálra, miután az orosz erők hasonló okokból tartóztatták le őket.

A svéd külügyminisztérium nem kommentálta a Samnytt értesüléseit.

Forrás: Samnytt

Ultimátumot kapott szövetségeseitől az olasz kormányfő

Újra pattanásig feszült a hangulat a római képviselőház parlamenti vitáján. A kormány 23 milliárd eurós pénzalappal támogatná az infláció miatt nehéz helyzetbe került családokat. Az Ötcsillag Mozgalom vezetője, Giuseppe Conte tárgyalási lehetőséget kért Mario Draghi kormányfőtől, amely során átnyújtotta a pártja által összeállított követeléseket, amelyek teljesítése mellett hajlandó csak támogatni az egységkormány további tevékenységét. Az olasz pártok között azonnal elkezdődött az egyezkedés, hogy kik lennének hajlandók támaszt nyújtani a Draghi-kormány megmentésére az Ötcsillag Mozgalom kiválása esetén. Conte elsősorban a társadalmi segélyek, a minibálbér és a polgári alapjövedelem további megtartásához kötötte Draghi támogatását. Hangsúlyozta, hogy az Ötcsillag Mozgalom a korábbiakhoz hasonlóan részt vesz a kormány munkájában, amennyiben Draghi figyelembe veszi kéréseiket. A jobboldali Liga főtitkára Matteo Salvini elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ötcsillagosok privilégiumokat kényszerítenek ki.

Tűrhetetlennek tartja azt is, hogy a baloldal olyan megosztó kérdések megvitatása elé állítja a parlamentet, mint a külföldiek gyermekeinek állampolgársághoz juttatása és a könnyű drogok legalizálása.

Források: ansa.it, affaritaliani.it, agi.it, repubblica.it

Borítókép: Mario Draghi olasz kormányfő (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.