Lapozó: Több bevándorlót fogadnának a finnek a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáért

Lakhatási válság Belgiumban, csaknem huszonháromezer embert figyelnek meg a francia titkosszolgálatok. Az infláció miatt egyre többen lopnak élelmiszert Belgiumban, több bevándorlót fogadnának a finnek a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáért. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 06. 13:47
Collings, Ronald; Collings, Esther
Goolwa, 2018. október 19. Ronald és Esther Collings a 80. házassági évfordulójuk alkalmából tartott ünnepségen egy idõsek otthonában, a dél-ausztráliai Adelaide-tõl mintegy 90 kilométerre, Goolwában 2018. október 19-én. A 103 éves férfi és 102 éves felesége tizenévesen találkozott egymással, és 1938-ban kelt egybe. MTI/AAP/Kelly Barnes Fotó: Kelly Barnes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakhatási válság Belgiumban

Belgium frankofón régiójában, Vallóniában jelenleg negyvenezer család várja, hogy államilag támogatott szociális lakáshoz jusson. A kiutalható lakások száma azonban köszönőviszonyban sincs az igénylők tömegével. Annak ellenére, hogy a régió vezetése folyamatosan újítja fel a leromlott állapotú, de lakhatás céljára hasznosítható ingatlanokat, a várakozási idő jelenleg öt-hét év. A küszöbönálló szociális vészhelyzet elkerülésére Christophe Collignon, Vallónia regionális lakhatási minisztere 150 millió eurót különített el arra, hogy a privát szektort is bevonva, futólépésben találjon megoldást alacsony lakbérű szociális lakások létesítésére.

A szociális lakások hiánya a holland anyanyelvű régióban is óriási probléma. A flamand lakhatási miniszter, Matthias Diependaele június végén jelentette be, hogy Flandriában 2024-től már várólistára sem kerülhet az a személy, akinek megtakarításai vannak a bankban. A lakások kiutalását végző hivatalok minden esetben ellenőrzik majd az igénylő bankszámláin lapuló összegeket. Az új flamand rendeletben megszabott maximális megtakarítás azonban igen meglepő lehet például a lakhatását saját magának finanszírozó kelet-közép-európai átlagember számára.

A flamand régióvezetés szerint ugyanis egy egyedülálló igénylő legfeljebb 25 850 euró – hozzávetőleg tízmillió forintnak megfelelő – megtakarítással rendelkezhet a bankban ahhoz, hogy jogosult maradjon az alacsony lakbérű szociális lakásra.

Forrás: rtl.be, rtl.be

Csaknem huszonháromezer embert figyelnek meg a francia titkosszolgálatok

A titkosszolgálati megfigyelő eszközök használatát felügyelő nemzeti bizottság (CNCTR) hétfőn publikált éves jelentése szerint 2021-ben három százalékkal nőtt a francia titkosszolgálatok által megfigyelt személyek száma a járvány előtti időszakhoz képest. Tavaly már 22 958 személyt követtek figyelemmel a szolgálatok. A független testület szerint a növekedés egyrészt annak tudható be, hogy a járvány után, a korlátozások feloldását követő időszakban a hírszerzési tevékenység intenzívebbé vált, különösen a szervezett bűnözés és más bűncselekmények felderítésére. A két legnagyobb szolgálat, a külső és a belső hírszerzés az esetek felében terrorcselekmények elhárítása céljából indítványozta a nyomon követést.

A növekedés másik oka, hogy a nemzetközi feszültségek, a szervezett bűnözés kifinomult módszerei miatt fokozatosan nő az igény a titkosszolgálati megfigyelésekre, közölte a bizottság elnöke, Serge Lasvignes. A CNCTR jelentéséből kiderül, hogy az ellenőrző szerv nem tapasztalt szabálytalanságokat a megfigyelések során.

A bizottság ennek ellenére ismét azt szorgalmazza, hogy a két legnagyobb szolgálat – a külső és a belső hírszerzés – belső ellenőrzése által begyűjtött adataihoz közvetlen, azaz kérés nélkül is hozzáférést kapjon. Ez utóbbi kívánságot az érintett szolgálatok mindeddig elutasították.

Forrás: bfmtv.com

Az infláció miatt egyre többen lopnak élelmiszert Belgiumban

A belga RTL riportja szerint hatalmas mértékben megnőtt a bolti lopások száma Belgiumban. Egy brüsszeli hipermarket vezetője, Denis Robin elmondta, hogy több mint ötven incidenst lepleznek le mindennap, és a tolvajok már az áruház minden szekciójából lopnak. A kiszemelt árucikkeket valahogy elrejtik a ruházatuk alatt, s így könnyen kisétálnak a kasszáknál azokkal a termékekkel, amelyeken nincs lopásgátló szerkezet. Az ingyenes étel megszerzésének egy másik népszerű módja, hogy a vásárlók csak azután pakolják tele a bolti tasakot zöldséggel és gyümölccsel, hogy azt csaknem üres állapotban mérték le és címkézték fel. Robin elmondta, hogy húsz éve dolgozik a szakmában, de még soha nem tapasztalt ilyen mértékű lopási hullámot, mint most. A tendenciát a Securitas vagyonvédelmi és biztonságtechnikai cég is megerősíti. Belgium egyik legnagyobb hipermarketlánca, a Colruyt egy másik érdekes tendenciára hívja fel a figyelmet: a lopások – havi bontásban – egyre korábban kezdődnek meg, már a hó közepén.

A belga kereskedelmi szövetség, a Coméos vezetése szerint a bolti lopások száma 15 százalékkal nőtt a válság kezdete óta. A szövetség úgy venné elejét ezeknek a bűncselekményeknek, hogy minden élelmiszerboltból kitiltaná azokat az embereket, akiket egy másik helyszínen már nyakon csíptek. 

A tolvajokat ugyanúgy kell száműzni az üzletekből, ahogy a huligánokat tiltottuk ki a stadionokból, a bűnözőket és a nemierőszak-tevőket pedig a belga közparkokból

– utalt a Coméos vezetője arra a törvénytervezetre, amelyet a flamand kereszténydemokrata párt egyik képviselője a napokban terjesztett a belga parlament alsóháza elé.

Forrás: rtl.be

A finnek többsége több bevándorlót szeretne

A finn nyugdíjintézet friss felmérése szerint a lakosság jelentős többsége, 72 százaléka bízik a nyugdíjrendszerben, és 52 százaléka szerint a jövőben is ki tudja majd fizetni a nyugdíját. Ebben a nyugdíjasok, a nyugdíjkorhatárhoz közeledők és a magas keresetűek bíznak leginkább. A fiatalok körében viszont ennél nagyobb az elégedetlenség, a 25–49 éves korosztály szerint túl sokat kell fizetni a nyugdíjalapba. Az elmúlt évhez képest nőtt azon nyugdíjasok száma is, akik szerint rosszul vagy nagyon rosszul jönnek ki a nyugdíjukból.

A tavalyihoz képest jelentős mértékben, tíz százalékkal többen gondolják úgy, hogy ahhoz, hogy finanszírozható maradjon a nyugdíjrendszer, több munkaképes bevándorlóra van szükség. A megkérdezettek mindössze 17 százaléka véli úgy, hogy ez rossz, vagy inkább nagyon rossz módja a nyugdíj biztosításának.

Forrás: Yle

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.