Lapozó: Egymilliárd eurót költ Spanyolország katonai kiadásokra

Rettegésben tartják Milánót az afrikai bevándorlók, Franciaország ismét dzsihadista nőket telepített haza Szíriából · Pilótasztrájk és fenyegető csőd a skandináv légitársaságnál · Egymilliárd eurót költ Spanyolország katonai kiadásokra · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 07. 05. 14:35
KARINS, Krisjanis; SÁNCHEZ, Pedro
Riga, 2021. július 7. Krisjanis Karins lett miniszterelnök (j) és Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a rigai Szabadság emlékmûnél tartott koszorúzáson 2021. július 7-én. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rettegésben tartják Milánót az afrikai bevándorlók

Milánó baloldali városvezetésének nem sikerül helyreállítania a megromlott közbiztonságot. Immár nemcsak a peremváros, hanem a belváros is veszélyes zónának számít. A hétvégén három afrikai bevándorló erőszakolt meg egy nőt Milánó belvárosában egy sövény mögé rejtőzve. Az elkövetők közül egy 22 éves egyiptomi és egy 32 éves új-guineai férfit sikerült azonosítania a hatóságoknak, akiket szexuális erőszak vádjával tartóztattak le. A harmadik elkövető elmenekült, a rendőrségnek nem sikerült a nyomára akadni. Az utólagos ellenőrzéseket követően kiderült, hogy a 22 éves egyiptomi férfi már nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

„Amennyiben a baloldal továbbra is erőforrásnak tekinti a bevándorlást, kénytelen leszünk ehhez hasonló tragikus eseteket elszenvedni” – nyilatkozta az eset kapcsán Silvia Sardone, a Liga európai parlamenti képviselője. Hozzátette, „nem rasszista kijelentés, hanem tény, hogy az őrült befogadó politika következtében Milánó a nemi erőszak melegágya lett. Ez a kegyetlen igazság” – fogalmazott az Il Giornale napilapnak Sardone.

Forrás: ilgiornale.it

Franciaország ismét dzsihadista nőket telepített haza Szíriából

A francia külügyminisztérium kedden reggel közleményben jelentette be, hogy megérkeztek Franciaországba azok a francia állampolgárságú nők és gyermekeik, akik Északkelet-Szíriában, az elfogott dzsihadisták számára fenntartott fogolytáborokban raboskodtak az Iszlám Állam összeomlása óta. Az újabb hazatelepítési akcióval összesen 35 kiskorú gyermek és 16 nő lépett francia területre. A dzsihadista anyákat átadták az igazságügyi hatóságoknak, a gyerekeket pedig a gyermekjóléti szolgálatoknak. A francia kormány 2016 óta már 126 olyan kis- és fiatalkorú gyermeket repatriált Szíriából Franciaországba, akiknek a szüleik az Iszlám Államhoz csatlakoztak korábban. A keddi hazatelepítés után még mindig 165 kiskorú gyermek és 64 francia állampolgárságú anya tartózkodik a kurdok által felügyelt szíriai táborokban, ahol az ENSZ beszámolói szerint embertelen körülmények között élnek. Az iraki–szíriai övezetbe távozott franciák családjait tömörítő egyesített családok kollektívája keddi sajtóközleményében reményét fejezte ki, hogy „a jövőben a francia kormány befejezi a gyalázatos hazatelepítési politikáját, amelyben egyenként elemzi és válogatja ki a hazatérők személyét, sok esetben elszakítva egymástól a testvéreket, sőt az anyákat és gyermekeiket is”. 

Forrás: dhnet.be

Pilótasztrájk és fenyegető csőd a skandináv légitársaságnál

A többször kitolt határidő ellenére sem született megállapodás a Scandinavian Airlines (SAS) és a szakszervezetek között, így hétfő délután sztrájkolni kezdtek a pilóták. A főszezon közepén, és a cég mély pénzügyi válságában körülbelül 900 dán, norvég és svéd pilóta nem kezdte el a munkát. A légitársaság becslése szerint a sztrájk naponta 250 indulást és 30 000 utast érinthet. Anko van der Werff vezérigazgató a legutolsó tárgyalásról távozva csak annyit mondott, hogy le van döbbenve.

„Ami itt van, az a sztrájkkultúra. Ez a hatodik sztrájk az elmúlt 12 évben. Hogy a fenébe sikerül befektetőket találnunk, ha ez így folytatódik?” – tette fel a kérdést a vezérigazgató. Hans Jørgen Elnæs norvég elemző is úgy véli, nagyon rossz az időzítés, a befektetők és a hitelezők kedvét is jelentős mértékben ronthatja a bizonytalanság. A légitársaság fél éve kezdte el a vállalat megmentésével kapcsolatos programját, ami a költségek és az adósságok lefaragásáról, valamint a cég szerkezetének átalakításáról szól, hogy új befektetőket vonzzon. Nemrégiben mind Svédország, mind Norvégia kormánya bejelentette, hogy nem kíván a jövőben újabb tőkét injektálni a cégbe. Egyelőre sem a cég, sem a pilótaszövetség nem nyilatkozik arról, szándékában áll-e ismét leülni a tárgyalóasztalhoz. A cég kedden reggel viszont bejelentette, az Egyesült Államokban működő leányvállalata csődvédelmet kér, ami lehetővé teszi, hogy újrastrukturálja a vállalat tartozásait és új tőkét vonjon be. 

Forrás: Aftonbladet, Dagens Nyheter

Egymilliárd eurót költ Spanyolország katonai kiadásokra

A spanyol kormány egymilliárd eurós hitelkeretet hagyott jóvá katonai kiadásokra. A Pedro Sánchez vezette szocialistákkal együtt kormányzó szélsőbaloldali Unidas Podemos azonban nem támogatta a döntést. Yolanda Díaz második alelnök több tiszteletet kért a partnerektől, ugyanis szerinte a Sánchez-féle döntésről nem született közös nevező, anélkül kapott zöld jelzést. A Podemos már azt is jelezte, hogy nemmel voksolnak majd arra is, hogy két új amerikai rombolót szállítsanak a rotai katonai bázisra, amelyről Joe Biden amerikai elnök és Pedro Sánchez miniszterelnök a NATO-csúcstalálkozó előtt állapodott meg. A spanyol kormánytól származó források szerint Sánchez felelősségteljesen és szolidaritással teljesíti azt, ami Európa biztonságát és védelmét szolgálja az Oroszországból érkező fenyegetésekkel szemben. Az elfogadott egymilliárd dollár készenléti alapként működik majd, emiatt a parlamentnek nem kell azt jóváhagynia. A spanyol koalíciós kormányon belül most már sokadik alkalommal alakul ki feszültség. A Podemos felszólította a szocialistákat, hogy irányítsanak több forrást szociálpolitikai területekre ahelyett, hogy egy idegen hatalom kérésére egy vagyont költenek el fegyverekre. Pedro Sánchez miniszterelnök azonban ígéretet tett a NATO-nak arra, hogy még az évtized vége előtt megduplázza és ezzel a GDP 2 százalékára növeli a védelmi beruházásokat. 

Forrás: rtve.es

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.