Lapozó: Iszlámkritikus norvég politikus autóját borították fel az autópályán

Hárman meghaltak és többen megsebesültek a koppenhágai lövöldözésben · Partidroggal kábíthatja el megerőszakolt áldozatait a francia szolidaritási miniszter · Ötvenezer ukrán menekült tartózkodási helye ismeretlen Franciaországban · Iszlámkritikus norvég politikus autóját borították fel az autópályán. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 07. 04. 14:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárman meghaltak és többen megsebesültek a koppenhágai lövöldözésben

Tüzet nyitott egy 22 éves férfi a dán főváros egyik külvárosi bevásárlóközpontjában vasárnap este fél hat körül. A lövöldözőt nem sokkal később elfogták a rendőrök. Az elkövető puskával és késsel volt felszerelkezve. A rendőrség szerint a férfi magányos elkövető volt, áldozatait véletlenszerűen választotta ki. A lövöldözés indítékai nem ismertek, illetve a rendőrség nem ad ki további információkat. Összesen hárman haltak meg a támadás következtében: egy 17 éves dán fiú, és egy ugyanolyan korú dán lány, valamint egy 47 éves orosz állampolgár. Négy további ember sérült meg súlyosan, – két dán és két svéd – akiket kórházban kezelnek, egyikük állapota kritikus. Az elkövető dán származású és korábban pszichiátria kezelés alatt állt. A dán közmédia úgy tudja, hogy a férfi az eset előtt pár nappal videót posztolt az egyik közösségi média oldalon, amin két fegyver volt látható.

A rendőrség vasárnap este még azt közölte, hogy nem zárható ki a terrortámadás lehetősége, hétfőn reggel viszont Søren Thomassen főfelügyelő már úgy nyilatkozott, hogy egész éjszaka nyomoztak az ügyben és egyelőre nem találtak terrortámadás lehetőségére utaló jelet.

Forrás: DR

Partidroggal kábíthatja el megerőszakolt áldozatait a francia szolidaritási miniszter

Gyülekeznek a felhők a francia szolidaritási miniszter, Damien Abad feje fölött. A párizsi ügyészség június 28-án jelentette be, hogy vizsgálatot kezdeményezett a tárcavezetővel szemben, miután egy nő – a negyedik áldozat – hivatalos feljelentést tett Abad ellen. A francia hírtelevízió, a BFM TV hétfő reggeli adásában azonban már egy ötödik nő is megszólalt, és az ellene elkövetett nemi erőszakról beszélt. A fiatal nő az erőszak idején, 2013-ban a francia párt, az Unió egy Népi Mozgalomért (UMP) ifjúsági mozgalmának a tagja volt, valamint rendszeres résztvevője politikai eseményeknek.

A zaklatott nők beszámolói több ponton is egyeznek: egy pohár ital egymás társaságában, emlékezetvesztés, majd ébredés egy szállodai szobában. Az egyik áldozat megemlítette, hogy Abad akkor támadt rá, amikor a nő a fürdőszobába sietett kiöblíteni a száját, miután furcsa szennyedződést fedezett fel pohara alján. Elisabeth Borne francia miniszterelnök múlt héten már bejelentette, hogy a június 28-án megindított ügyészségi vizsgálat miatt Abadnak távoznia kell posztjáról.

Forrás: bfmtv.com

Ötvenezer ukrán menekült tartózkodási helye ismeretlen Franciaországban

A Franciaországba érkezett és menedékes státust igénylő ukrán menekültek száma már meghaladta a százezret, jelentette be vasárnap Joseph Zimet, a menekültek fogadásáért felelős francia prefektus. A francia határt átlépő ukránok száma az elmúlt hetekben ugyan csökkent, azonban naponta még mindig háromszáz ember kér menedéket Franciaországban, és többségük Olaszország felől érkezik. A prefektus szerint Franciaország népszerűségének az oka a menekültellátás magas színvonala, a franciák szolidaritása, valamint a regionális hatóságok és az állami intézmények erőfeszítései.

Zimet azonban azt is beismerte, hogy ötvenezer menedékes jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen a francia hatóságok előtt. Az ukránoknak azonban félévente meg kell újítaniuk az átmeneti tartózkodásra jogosító engedélyüket, ezért a prefektus kilátásba helyezte, hogy a szeptemberben esedékes első ilyen megújítási hullámban ezt a kérdést is tisztázni fogják. Válaszul a francia államot érő vádakra, amelyek szerint a hatóságok kettős mércét alkalmaznak az Ukrajnából, illetve az egyéb kibocsátó államokból érkező migránsokkal szemben, a tisztviselő közölte, hogy az ellátás összehasonlítgatására nem ez a megfelelő a pillanat. Az ukrán menekülőknek nyújtott segítség ugyanis az egyik alappillére az Ukrajnának felajánlott támogatásnak.

Forrás: bfmtv.com

Iszlámkritikus norvég politikus autóját borították fel az autópályán

Az amerikai rendőrségnél alkalmazott manőverrel billentették meg az ismert norvég iszlámellenes szervezet vezetőjének autóját Oslo mellett a hétvégén. A katonai jellegű terepjáró, amelyben öten utaztak, a lökéstől megpördült, majd felborult és az út melletti árokban állt meg. A balesetben többen is megsérültek. Lars Thorsen, az Állítsuk Meg Norvégia Iszlamizációját (SIAM) csoport vezetője az eset előtt Koránt égetett társaival az oslói Mortensrud mecset előtt, ahol a későbbi, feltételezett bűncselekmény tettesei is jelen voltak. Később két nő követte Thorsen kocsiját, többször megpróbálták leszorítani, valamint „büntetőfékezni” előtte, ezt követően tudták felborítani a járművet úgy, hogy nekimentek a gépjármű jobb hátsó részének. Mindkét nőt elfogták, súlyos testi sértés, illetve abban való közreműködés miatt indult ellenük eljárás. Az esetről videó is készült, amelyet a bevándorláskritikus Alternativ Media csoport munkatársai forgattak, követve Thorsent és az őt üldöző nők autóját.

Borítókép: a felborult autó Oslónál (Fotó: Nrk.no)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.