Visszatérhet a hatalomba Orbán Viktor nemzetközi szövetségese

A nyolcpárti izraeli koalíció összeomlása lehetőséget ad a legerősebb ellenzéki vezetőnek számító Benjamin Netanjahu visszatérésére.

2022. 07. 03. 7:56
NETANJAHU, Benjámin; LAPID, Jaír
Jeruzsálem, 2022. június 30. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án, miután a 120 képviselõ többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végsõ, harmadik változatát is, és éjféltõl a koalíciós megállapodás rotációs egyezségének megfelelõn átmeneti kormány élén Jaír Lapid, a centrista Van jövõ párt vezetõje átveszi a kormányfõi hivatalt Naftali Bennettõl. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan

A nyolcpárti izraeli koalíció összeomlása lehetőséget ad a legerősebb ellenzéki vezetőnek számító Benjamin Netanjahu visszatérésére.

Újabb politikai válság alakult ki Izraelben, miután a jobboldali Benjamin Netanjahu ellen létrejött nyolcpárti, Naftali Bennett vezette koalíció összeomlott. Néhány nappal ezelőtt a kneszet – az izraeli parlament – feloszlatta magát és november elsejére parlamenti választásokat tűztek ki. A kneszet azért oszlott fel, mert a koalíció tavasszal elvesztette többségét a parlamentben, miután Bennett Jobbra pártjának több képviselője bejelentette, nem támogatja tovább a kabinetet – a helyi média szerint a Likuddal megkötött háttéralkuk nyomán.

Szakértők szerint tehát minden esély megvan arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nemzetközi szövetségese, Benjamin Netanjahu legyen az őszi választások győztese.

November elsejéig egyébként továbbra is az édesapja révén magyar származású Jaír Lapid látja el a kormányfői feladatokat. Szakértők szerint azonban elég valószínűtlen, hogy sorsdöntő lépésekre kerülne sor a voksolásig az izraeli politikában, például a palesztinokkal való konfliktus rendezését illetően.

Körülbelül négy év alatt immár ötödjére fognak szavazni az izraeliek: több közvélemény-kutatás is arra mutatott rá, hogy a jobboldali Likud pártot vezető Netanjahu várhatóan jobb eredményeket fog elérni, mint a tavalyi választások során. Szakértők szerint ugyanakkor ennek ellenére is szoros küzdelemre kell számítani. A felmérések továbbá azt jelzik előre, hogy sem a jelenlegi koalíció, sem pedig Netanjahu pártja nem lesz képes megszerezni a 61 mandátumos parlamenti többséget, tehát újabb koalíciós egyezkedésekre lesz szükség. A Kan izraeli közszolgálati rádió szerint ha a választásokat most tartanák, a kneszet 120 mandátumából hatvanat szerezne meg a Netanjahu vezette Likud párt és szövetségeseik, ellenfeleik pedig 54-et kapnának. A Channel 12 és a Channel 13 izraeli televíziós csatornák hasonló becsült eredményekről számoltak be: előbbi 59-56-os felosztást jósolt, utóbbi 59-55-öt.

A Kan és a Channel 12 közvélemény-kutatásai szerint a válaszadók többsége ismét Netanjahut szeretné a miniszterelnöki székben látni – idézte a felmérések eredményeit a The Times of Israel angol nyelvű izraeli hírportál.

A személyes biztonságot aláásták, a nemzeti becsületet megalázták, az ellenségeinktől való félelem nőtt, az izraeli zászlókat eltávolították és a Palesztin Felszabadítási Szervezet zászlóit felvonták

– vélekedett a parlament felosztása után Netanjahu az Izraelt az elmúlt egy évben irányító kormányról.

A politikus a palesztin zászlókra utalt, amelyek felvonását nemrégiben megtiltották a képviselők az államilag finanszírozott intézményekben. „A megélhetési költségek mindannyiunk zsebébe vágnak, ma reggel ismét emelkedik az üzemanyag, a jelzáloghitelek, az élelmiszerek, az áram ára. Az izraeliek bevásárlókosarának ára megdönti minden idők rekordját, és nincs kormány, mely gondoskodna róluk” – tette hozzá aznapi beszédében Netanjahu.

Orbán Viktor korábbi szövetségese egyébként Izrael leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnökeként vonult be a történelembe. A magyar kormányfővel való szoros kapcsolatra utal többek közt, hogy Netanjahu az elsők között gratulált Orbán Viktor és a Fidesz újabb győzelméhez áprilisban.

Orbán Izrael igazi barátja, aki mindig támogatta Izraelt az európai fórumon. A magyar miniszterelnök a világ legkiemelkedőbb konzervatív politikusai közé tartozik

– vélekedett korábban Netanjahu fia, Yair Netanjahu is.

A volt izraeli miniszterelnököt tizenkét évnyi kormányzás után váltották le, miután tavaly júniusban a parlament megszavazta az ellene alakult új koalíciót. A nyolc pártból álló kormány eddig a legváltozatosabb koalíció volt Izrael történetében, ugyanis a politikai paletta minden tájáról voltak résztvevői. Például először vett részt a kormányzásban arab párt, az iszlám hagyományokat őrző Raám, amellyel a helyi média értesülései szerint korábban Netanjahu is tárgyalt a közös koalícióról, azonban a radikális jobboldali Vallásos Cionista Párt tiltakozása miatt nem tudott velük kormányt alakítani. Az elmúlt egyévnyi kormányzás alatt Bennett eleinte csak azokra a kérdésekre próbált összpontosítani, amelyekben egyetértés volt a pártok között, azonban az elmúlt időszakban egyre több nézeteltérés alakult ki köztük.

Borítókép: Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án, miután a 120 képviselő többsége, 92  ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végső, harmadik változatát is. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.