Lapozó: Spanyolország megvétózza az atomerőművek beruházását

A belgák energiacsekkért ostromolták meg a kormány új weboldalát · Erősödik a sztrájkhullám a skandináv légitársaságnál. · Rengeteg olasz vállalkozás került csődközelbe · Spanyolország megvétózza az atomerőművek beruházását.

Forrás: Mediaworks - Hírcentrum2022. 07. 07. 17:41
null
Mohi, 2017. szeptember 16. A mohi atomerõmû Szlovákiában 2017. szeptember 16-án. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgák energiacsekkért ostromolták meg a kormány új weboldalát

Csütörtök reggel megrohamozták a belgák azt a vadonatúj weboldalt, amelyen keresztül leadhatják igényüket a szövetségi kormány által felajánlott fűtőolaj-hozzájárulásra. Az energiacsekk formájában felajánlott közvetlen támogatás értéke háztartásonként 225 euró. A platform beindításának első három órájában már ezer regisztráció érkezett be, és további négyezer volt éppen folyamatban.

A belga kormány azért döntött a fűtőolajat használó háztartások közvetlen pénzügyi támogatása mellett, mert az EU szabályai tiltják a fűtőolaj áfájának csökkentését. A belga kormány már márciusban 21 százalékról hat százalékra csökkentette a földgáz és a villamos energia árába épített áfát. Az energiacsekk bevezetésével az eltérő fűtőanyagot használó háztartások állami támogatása így kiegyenlítetté válik. Belgiumban egymillió háztartásban fűtenek olajjal, ez pedig a háztartások 21 százaléka.

Az energiacsekket azonban csak az elsődleges otthon fűtésére lehet igényelni, további lakóingatlanokban nem.

Belgium gazdasági minisztere, Pierre-Yves Dermagne a belga RTL-ben hívta fel arra a figyelmet, hogy az igényeket 2023. január 10-ig adhatják be a jogosultak, ezért nincs szükség a weboldal ostromára. A földgáz és az áram áfacsökkentését a belga kormány előreláthatólag 2022 végéig tartja érvényben.

Forrás: rtl.be

Erősödik a sztrájkhullám a skandináv légitársaságnál

Hétfő délután sztrájkolnak a Scandinavian Airlines (SAS) pilótái, miközben a cég mély pénzügyi válságot jelentett. Körülbelül kilencszáz dán, norvég és svéd, szakszervezetbe tömörült pilóta nem veszi fel a munkát. A légitársaság becslése szerint a sztrájk naponta 250 indulást, azaz a járatok legalább felét és harmincezer utast érint. Kedden az SAS bejelentette, hogy pénzügyi szerkezetátalakítást kezdeményez, ezért az Egyesült Államokban – az amerikai csődtörvény 11. fejezete értelmében – csődvédelmet kért. Csütörtökön a légitársaság kétszáz repülőgép-szerelője csatlakozott a pilóták sztrájkjához, ugyanakkor közölték, a még repülő gépek szerelését ez nem érinti. A cég vezérigazgatója, Anko van der Werff korábban azt mondta, nagyon rossz az időzítés, és a pilóták nem mérik fel, mekkora kárt okoznak a légitársaságnak ezekben a válságos időkben.

A légitársaság közben továbbra is közreműködik a sérült ukrán katonák szállításában.

Oslo május 31-én döntött úgy, hogy az ország sérült ukrán katonákat fogad, és az evakuáláshoz az SAS légitársasággal kötött szerződést.

Vegard Norstad Finberg, a norvég fegyveres erők sajtótisztje megerősítette az állami rádiónak, hogy az SAS továbbra is szállítani fogja a sebesült katonákat. A pilótaszakszervezet pedig azt közölte, hogy a Norvégián belüli gyógyászati szállítások is kivételt képeznek a sztrájk alól.

Források: Dagens Industri, NRK

 

Rengeteg olasz vállalkozás került csődközelbe

Százezer olasz vállalat került csődközeli állapotba az infláció következtében. A vállalkozások versenyképességét vizsgáló megfigyelés szerint a cégek 16 százalékát csőd fenyegeti, 32 százalékuk pedig igen bizonytalan lábakon áll. Az ukrán–orosz konfliktus következtében kialakult energiakrízis és infláció súlyos állapotokat idézett elő a vállalkozói szektorban, amely alig indult újra a kétéves világjárvány után. Olaszországban pár hónap leforgása alatt 14,4 százalékról 16,1 százalékra emelkedett a csődveszélyes kategóriába sorolt vállalatok aránya. A jelenlegi helyzet kicsit biztatóbb, mint a 2020-as pandémia idejében volt, amikor 134 ezer olasz vállalkozást fenyegetett csőd. A felmérések szerint a legérzékenyebben az építőipart érintette a háborús helyzet.

A szolgáltatásokkal foglalkozó kisvállalkozásokat is igen kiszolgáltatott helyzetbe hozta az energiatermékek árának megemelkedése. Egyedül az energetikai termékek forgalmazásával foglalkozó cégek bevételének sikerült a 2019-es értékek fölé emelkednie.

Forrás: affaritaliani.it

Spanyolország megvétózza az atomerőművek beruházását

Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá a bizottság javaslatát, miszerint bizonyos atom- és gázerőművek villamosenergia-termelési beruházása fenntarthatónak, zöldnek tekinthető. Bár ez a változás számos támogatás elnyerésére ad lehetőséget, azonban az intézkedést nem minden állam támogatja, köztük Spanyolország sem. Az ökológiai átállásért felelős miniszter, Teresa Ribera arra figyelmeztetett, hogy ez a döntés akadályozza az energiaátállási projektek megvalósítását. Már év elején hangsúlyozta, hogy az atomenergiára vonatkozó tervek lassítják a megújuló energiák fejlődését, és kevesebb befektetési lehetőséget kapnak miattuk. Hozzátette, hogy Spanyolországban gyakorlatilag nincs olyan cég, amely új atomerőművekbe akarna beruházni, helyette a tiszta technológiák támogatását részesítik előnyben a klímavészhelyzet miatt. A spanyol kormány Ausztriával, Dániával és Luxemburggal együtt azzal is fenyegetőzött, hogy az Európai Bíróság elé viszi a parlament döntését.

Az uniós terveket csak abban az esetben vonják vissza, ha a tagországok legalább 72 százaléka jelzi, hogy nem ért egyet azokkal. Spanyolország a maga részéről már közölte, hogy megvétózza azt, és fenntartja saját, atomerőművekre vonatkozó terveit, miszerint 2035-ig szakaszosan az összes ilyen létesítményt bezárja és lebontja.

A kormány már 2024-ben megkezdené a radioaktív hulladékok végleges eltemetési helyének felkutatását is.

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: A mohi atomerőmű Szlovákiában (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.