időjárás 29°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergák miatt kialakult vitáját

MTI
2022.07.07. 09:11 2022.07.07. 09:24
Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergák miatt kialakult vitáját

Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szánt szállítmányok miatt kialakult vitáját – közölte szerdán az oslói külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a határon feltartóztatott orosz szállítókonténereket norvég fuvarozók átvették és leszállították Tromsö kikötőjébe, ahonnan tengeri úton továbbították a sarkvidéki norvég szigetcsoport felé.

A minisztérium szóvivője közölte, hogy a megállapodást Oroszországgal egy jó párbeszédet követően sikerült elérni, de ez semmiképpen sem jelenti Norvégia visszakozását. – Nem is volt szándékunkban a szállítmányt blokkolni, a megoldás már az elején megvolt – hangoztatta.

Annak ellenére, hogy nem tagja az Európai Uniónak, Norvégia követte az EU szankciós politikáját, és június közepén feltartóztatott egy szállítmányt, amelyet a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szántak. Anniken Huitfeldt külügyminiszter akkor úgy fogalmazott, hogy a büntetőintézkedések értelmében tilos az orosz teherforgalom norvég területen keresztül, ugyanakkor tiszteletben tartja az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre fekvő szigetcsoport hovatartozását szabályozó, 1920-ban Párizsban aláírt szerződést, amely lehetővé teszi minden részes tagállam, így Oroszország számára is, hogy egyenlő versenyfeltételek mellett folytasson gazdasági tevékenységet a Spitzbergákon.

Oroszország ellenintézkedésekkel fenyegetett, egyebek között bekérették a norvég ügyvivőt is a moszkvai külügyminisztériumba. Az orosz parlament alsóházának elnöke a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy felmondaná az orosz–norvég tengeri határokról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Norvégia áruszállítási blokád alá vonta a sarkköri szigetcsoportokat.

Oroszország és Norvégia az északi sarkvidék két jelentős szereplője, és a térség értékes természeti erőforrásaira tekintettel 2010-ben megállapodást kötöttek a Barents-tengeren lévő tengeri határaik rögzítéséről, amellyel egy negyvenéves vitát zártak le.

Szergej Guscsin spitzbergáki orosz konzul szerint a kérdéses 20 tonna szállítmányból hét tonna élelmiszer, a többi pedig a tél átvészeléséhez szükséges felszerelés.

 

Borítókép: város a fagyos Spitzbergákon. (Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.