Szijjártó Péter az új amerikai nagykövetnek is üzent + videó

A külgazdasági és külügyminiszter világossá tette, egy szuperhatalomtól sem tűrjük a leckéztetést.

Magyar Nemzet
2022. 07. 31. 19:47
SZIJJÁRTÓ Péter
Esztergom, 2022. július 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai címû beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok szenátusa 61:30 arányban jóváhagyta, hogy David Pressman legyen az új budapesti nagykövet. A szavazáson csak republikánusok voksoltak ellene. Joe Biden amerikai elnök még májusban jelölte a posztra a 45 esztendős diplomatát, aki júniusi szenátusi meghallgatásán meglehetősen erősen kezdett: kifejtette, hogy Magyarországon fenyegetve érzi a demokráciát és mélyen nyugtalanító jeleket lát, illetve hogy a médiaszabadság, és az LMBTQ-közösség jogaival kapcsolatban is vannak fenntartásai, emellett ígéretet tett rá, hogy harcolni fog az orosz és kínai befolyás ellen.

Ezek után nem csoda, hogy az érkező amerikai nagykövet az MCC Feszten Szijjártó Péter előadásában is téma volt. A külgazdasági és külügyminiszter azzal vezette fel véleményét, hogy természetesen a kölcsönös tisztelet talaján állva várjuk az Egyesült Államok képviselőjét.

Annál keményebb hangnemben folytatta: világossá tette, hogy amikor ő nagyköveteket küld, nem azért teszi, hogy helytartók legyenek és belebeszéljenek a célállomás belpolitikai viszonyaiba, sőt kifejezetten megtiltja ezt. 

Mi nem tudhatjuk jobban, hogy mi a jó az adott országnak, mint azok az emberek, akik ott élnek. És ha ők úgy gondolják, hogy rossz, ami van, akkor majd a következő választáson világos döntést hoznak

– magyarázta. 

Majd párhuzamot állítva kikérte, hogy ezzel szemben David Pressman meghallgatásán semmi mást nem hallhattunk, mint hogy Magyarországon milyen szörnyű helyzet van. – Nagy tisztelettel kérjük arra, hogy ne beszéljen bele a magyarországi folyamatokba, mert nincsen hozzá köze – figyelmeztetett. A tárcavezető abból sem csinált titkot, hogy valóban nyíltan megfenyegette az európai nagyköveteket, hogy ha beleavatkoznak a választásokba, akkor annak az együttműködés látja majd kárát.

Természetesen az ukrajnai háború sem maradhatott ki Szijjártó Péter értékeléséből az MCC Feszten. Ezzel kapcsolatban leszögezte: Magyarország elítéli az agressziót, az áldozat oldalán áll, és kiáll Ukrajna területi integritása mellett. Viszont sietett hozzátenni, ettől még fenn kell tartani a kapcsolatot az oroszokkal is, hiszen Közép-Európában Oroszország realitás, és a kommunikációs csatornák elvágása hátráltatja a diplomáciai rendezést. 

Mivel fogunk fűteni télen, ha én nem veszek gázt az oroszoktól?

– szegezte a kérdést az őt oroszbarátsággal vádoló ellenzéki újságíróknak. A tárcavezető az energiaellátást ideológiai-filozófiai kérdés helyett kőkemény fizikai realitásként határozta meg, mivel Európa gázigénye nem fedezhető orosz források nélkül.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten 2022. július 30-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.