Újabb egymilliárd euró támogatást küld az unió Ukrajnának

Ezzel a háború kezdete óta nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás összege eléri a 2,2 milliárd eurót.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 12. 13:54
null
Csasziv Jar, 2022. július 11. Túlélõket keresnek a mentõk egy lakóház romjai között a Donyeck megében fekvõ Csasziv Jarban 2022. július 11-én, miután az elõzõ nap orosz rakétatámadás érte a települést. Az ukrán katasztrófavédelem szerint 24 ember életét vesztette. MTI/AP Fotó: Nariman el-Mofti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) keddi brüsszeli ülésén egymilliárd euró összegű makroszintű pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, ennek célja, hogy az Oroszországgal háborúban álló ország fedezni tudja azonnali és legsürgetőbb finanszírozási igényeit, valamint az ukrán állam gondoskodni tudjon elengedhetetlen funkcióinak ellátásáról.

A témáról kiadott közlemény szerint a támogatás kedvező feltételekkel nyújtott, hosszú lejáratú hitel formájában lesz elérhető, egy részletben fizetik ki.

Rendelkezésre állási időszaka egy év. Előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat. A támogatás folyósítását megelőzően az EU-nak az ukrán hatóságokkal egyetértési megállapodást kell kötnie, amely kiterjed egyebek között a források felhasználásával kapcsolatos fokozott átláthatóságra és jelentéstételre.

A pénzügyi tanács közölte azt is: tekintettel Ukrajna rendkívüli helyzetére, az uniós költségvetés hitel formájában kivételesen fedezni fogja a makroszintű pénzügyi támogatás kamatköltségeit is, ami így korlátozza az ország költségvetési fenntarthatóságát érő hatást. 

Az EU ily módon tovább fogja csökkenteni az Ukrajnára háruló pénzügyi terheket, és hozzá fog járulni az ukrán államadósság fenntarthatóságának javításához.

Az EU gondoskodni fog arról, hogy a lehető leghosszabb időszakot biztosítsa Ukrajna számára a növekedéshez való visszatérésre, az ukrán gazdaságnak az ország európai törekvéseivel összhangban történő újjáépítésére és a teljes visszafizetés esélyeinek maximalizálására − írták.

Az év elején folyósított 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatással együtt a háború február 24-i kezdete óta az EU által Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás összege eléri a 2,2 milliárd eurót. A kedden jóváhagyott pénzügyi támogatás kiegészíti a humanitárius, a fejlesztési, a vámügyi és a védelmi területen Ukrajnának nyújtott egyéb uniós támogatást − közölték.

Borítókép: túlélőket keresnek a mentők egy lakóház romjai között a Donyeck megyében fekvő Csasziv Jarban 2022. július 11-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.