időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Újra teljeskörűen működik Mariupol kereskedelmi kikötője

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.06. 19:34 2022.07.06. 19:55
Újra teljeskörűen működik Mariupol kereskedelmi kikötője

A délkelet-ukrajnai Mariupol kereskedelmi kikötője ismét teljeskörűen működik, úgy, mint az ukrajnai orosz különleges katonai műveletet megelőző időkben − jelentette be szerdán a kikötői hatóság igazgatója, Pavel Svackij. 

Nem sokkal korábban a csak Oroszország és Szíria által elismert szakadár Donyecki Népköztársaság szén- és energiaügyi minisztériuma közölte, hogy helyreállították a kikötő áramellátását, amelyet június 16. óta Oroszországból szállított generátorokkal biztosítottak.

Mariupol heves harcok árán májusban került az Ukrajnát támadó orosz csapatok kezére.

Az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadijelentésében közölte, hogy fegyveres erői megsemmisítettek az Egyesült Államok által a kijevi vezetésnek biztosított két HIMARS rakéta-sorozatvetőt és a rakéták tárolására szolgáló két lerakatot Ukrajna keleti részén, Kramatorszk városától délre, a donyecki térségben, ahol jelenleg a harctevékenység összpontosul. A tárca közzétett a csapásokról egy videófelvételt is. Az ukrán vezérkar tagadta a közölteket, az orosz bejelentést kacsának nevezte, és leszögezte, hogy a HIMARS fegyverrendszereket pusztító erejű támadásokra használják az orosz csapatokkal szemben.

Ukrajna eddig négy HIMARS rakéta-sorozatvetőt kapott július elején. Washington összesen nyolcat ígért leszállítani július közepéig.

Borítókép: A mariupoli kikötő (Fotó: Reuters)

Háború Ukrajnában

A Donbaszba látogatott Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.