Baloldali össztűz zúdul Giorgia Melonira

Az olasz és nemzetközi baloldali sajtó lejáratókampányt indított Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek jobboldali párt elnöke ellen, akinek minden esélye megvan arra, hogy ősszel átvegye a stafétát Mario Draghitól, és betöltse a kormányfői pozíciót. A The New York Times publicistája már egy egész Európára váró sötét időszakról beszél, olasz baloldali közszereplők pedig Hitlerhez és Mussolinihez hasonlítják Melonit. A jobboldali politikus azonban nem hátrál meg a támadások elől, szerinte ezek az ő malmára hajtják a vizet.

2022. 08. 04. 6:40
MELONI, Giorgia
Genova, 2022. június 12. Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõje távozik egy szavazóhelyiségbõl, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. A választópolgárok az olasz igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos kérdésekben dönthetnek. Az öt kérdést a jobbközép koalíció kezdeményezésére írták ki népszavazásra. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali média össztüzébe került a szeptemberi választásokon a miniszterelnöki pozícióra igen esélyes Giorgia Meloni. Az olasz konzervatív politikai erők vezetőjét egyre agresszívabb vádak érik a hazai és nemzetközi lapok hasábjain, illetve a televíziós műsorokban. A baloldali lapok, politikusok, közszereplők is rasszistának titulálják, emellett keresetlen szavakkal inzultálják az Olasz Testvérek párt elnökét.

Az amerikai The New York Times napilap hasábjain David Broder is sötét időszakot jósol Olaszországnak, amennyiben Meloni veszi át az ország vezetését.

A baloldali publicista szerint „egész Európára kiható földrengést indítana el” a politikus megválasztása. Véleménye szerint veszélyforrást jelentene, ha egy szélsőjobboldali párt kerülne az eurózóna egyik legfontosabb országának élére.

„Mario Draghi távozásával egy stabil és a nemzetközi viszonyokra is pozitívan ható politikai időszak zárul le Itáliában, és kezdetét veszi a káosz” – jósolja Broder.

Az amerikai baloldali média hasonlóan bánik most Melonival, mint anno tette Donald Trump amerikai elnökkel. Ennek következtében az amerikai olaszok azonnali méltatlankodásuknak adtak hangot.

Igaz, hogy létezik szólásszabadság, ez azonban nem indokolja, hogy egy lap őrültségeket írjon, és neofasisztának titulálja Giorgia Melonit

– válaszolt az Olasz Testvérek párt vezetőjét ért súlyos támadásokra Vincenzo Arcobelli, az Egyesült Államokban élő külhoni olaszok tanácsának képviselője.

Olasz lévén szégyenletesnek tartom azt a sárdobálást, amelyet Meloni ellen indítottak. Pontosan az történik, ami 2016-ban Donald Trumppal. Mindannyian jól ismerjük, mi lett a vége. A történelem is igazolta, hogy az álhírgyártás visszaüt. Mindenki számára világos, hogy milyen szemléletűek a baloldali nemzetközi lapok

– nyilatkozta az Il Giornale napilapnak Arcobelli. „Tisztességtelen dolog fasizmussal vádolni Melonit. Konzervatív, Európa-párti, atlantista vezető, aki a Draghi-kormány minden olyan intézkedését következetesen támogatta, amely a nemzeti érdekeket szolgálta” – magyarázta az interjúban a külhoni olaszok nevében megszólaló képviselő.

Az olasz baloldal sem tétlenkedik Meloni pocskondiázásában. Ginevra Bompiani író, akadémikus a La7 tévécsatornán úgy fogalmazott, Meloni még Salvininál is nevetségesebb, egy igazi bohóc. Később így folytatta: nem kell attól tartanunk, hogy visszatérnek a fasiszták, mert azok már itt vannak, éppen Meloni körül csoportosulnak. Ugyanabban a politikai tévéműsorban Enrico Letta, a Demokrata Párt elnöke úgy fogalmazott, a legrosszabbra kell felkészülni, amennyiben a Meloni által vezetett erők kerülnének kormányra. Rosi Braidotti filozófus szerint a jobboldal agresszív hangnemű, gyilkos, homofób propagandát folytat. Braidotti úgy fogalmazott, ha ez a jövő vár a hazájára, inkább külföldön folytatja az életét.

A történelem legvéresebb alakjaihoz, Hitlerhez, Mussolinihoz és Putyinhoz hasonlítanak

− kommentálta Meloni a La7 tévécsatornán közzétett képsorokat. − Még olyanok is vannak − folytatta −, akik fekete asszonynak neveznek. Akár elégedett is lehetnék, azt látva, hogy ezek az emberek a legpiszkosabb fegyvereket ragadják meg, mivel nincsenek valódi érveik. Olyan elkeseredettek és dühösek, olyan irigyek. Tele vannak gyűlölettel, mert mi győzünk, de rájuk már senki sem figyel − fogalmazott a politikus.

− Túl hosszú ideje tűröm a személyemet érő támadásokat. Nekem nincs szükségem arra, hogy a fentihez hasonló hangnemben kampányoljak, elegem van abból, hogy mások nem vállalnak felelősséget a szavaikért − fakadt ki Meloni. A jobboldali politikus azt szeretné, ha a személyeskedések helyett inkább a kormányprogramokról zajlana a vita, hogy megfelelő információhoz jussanak az állampolgárok a szeptemberi választások előtt.

Meloni hangsúlyozta, hogy egy jó politikusnak nincs szüksége arra, hogy indulattal válaszoljon a gyűlöletre, a józan ész szava bőven elég a választók meggyőzésére.

A közvélemény-kutatások alapján úgy látszik, a kitűnő kommunikációjáról közismert Giorgia Meloni nem téved: a személyét érő támadások csak tovább növelik a népszerűségét.

Borítókép: Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.