Bulgária a Gazpromtól is vásárol földgázt

A bolgár válságstáb elismerte, kénytelenek lesznek az oroszokhoz fordulni.

MTI
2022. 08. 22. 17:16
null
Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómû nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár ügyvivő kormány a gázhiány miatt az orosz Gazprom gázipari óriástól is kénytelen lesz vásárolni az energiahordozóból – jelentette be hétfőn Rosszen Hrisztov bolgár energiaügyi miniszter.

 

Nyilvánvalóan a Gazprommal is tárgyalnunk kell majd

 

– hangsúlyozta Hrisztov az energiaügyi válságstáb ülését követően. Hozzátette, hogy a szófiai vezetés Azerbajdzsánnal is kész ismét gázszállításokról egyeztetni.

Hriszto Alekszijev miniszterelnök-helyettes, aki egyben a válságstáb vezetője is, elmondta, 

Bulgáriában szeptemberben még kielégíthetők a gázigények, októberben azonban már csak részlegesen. 

– Ezen felül elviselhetővé kell tenni a lakossági és az üzleti felhasználású gáz árát is – fogalmazott.

Október elején előre hozott választások lesznek Bulgáriában, miután Kiril Petkov tavaly decemberben hatalomra került kormányát június 22-én megbuktatták egy bizalmatlansági indítvánnyal. Petkov kormányzása alatt elmérgesedett a hagyományosan jó viszony Szófia és Moszkva között. Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem fizetett az előírt pénznemben, rubelben.

Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövet mindemellett egy vasárnap adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy amennyiben „Bulgária kellő politikai akaratot tanúsít, elhárulnak az akadályok a további gázszállítások elől”. Ugyan Petkov leköszönt kormánya még júniusban megállapodást kötött hét amerikai szállítmányra cseppfolyósított földgázból (LNG), Gulub Donev ügyvivő kormányfő ebből csak egyet hagyott jóvá múlt pénteken, arra hivatkozva, hogy a szállítmányok ára a bolgár viszonyokhoz képest nagyon magas.

Borítókép: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.