Erdőtüzek pusztítanak Franciaországban

Ezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 10. 16:40
null
Landiras, 2022. július 16. A Gironde megye tûzoltósága (SDIS 33) által közreadott képen a délnyugat-franciaországi Landira település közelében tomboló erdõtûzrõl 2022. július 16-án. MTI/AP/Service Communication-Protocole SDIS 33 Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét heves erdőtűz terjedt szerdán a délnyugat-franciaországi Gironde régióban, a Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településtől délkeleti irányba, házakat pusztítva el és ezreket kényszerítve otthonuk elhagyására.

Több mint ezer tűzoltó harcolt a lángokkal, amelyek több mint hatezer hektárnyi területet emésztettek fel, és továbbra sem sikerült őket megfékezni. Az oltásnál speciális repülőgépeket is bevetettek.

Európa többi részéhez hasonlóan Franciaország is egymást követő hőhullámoktól és súlyos aszálytól szenved. Országszerte erdőtüzek tucatjai pusztítanak, közöttük legalább négy súlyos tűzvész.
A Gironde régióbeli Hostens faluban a lángok közeledtével a rendőrség házról házra járva szólította fel a helyieket a távozásra. Camille Delay az élettársával és a fiával menekült, két macskájukkal, tyúkjaikkal és a ház biztosítási papírjaival. – A faluban mindenki felmászott a tetőre, hogy lássa, mi történik. Először csak enyhe füstszagot éreztünk, tíz perc múlva hatalmas füstfelhő borult a falura – mondta Delay. A vastag füstfelhők miatt rosszak a látási viszonyok, így mindkét irányban leállították a forgalmat a Bordeaux-t a spanyol határ közelében fekvő Bayonne-nal összekötő autópályán.

A hatóságok szerint a legutóbbi erdőtüzeket az okozta, hogy a korábbi tüzek tovább parázslottak a tőzeges talajban.

A dél-franciaországi Lozere és Aveyron megyében szintén erdőtüzek pusztítanak. A nyugati országrészben fekvő Maine-et-Loire megyében több mint ezerkétszáz hektár égett le.

Portugáliában megközelítőleg 1200 tűzoltó küzdött a lángokkal nyolc repülő segítségével Covilha hegyvidéki területen, Lisszabontól mintegy 280 kilométernyire északkeletre, ahol vasárnap óta több mint háromezer hektárnyi erdő égett le. Spanyolországban és Görögországban szintén számos tűz keletkezett az elmúlt három hétben.
 

Borítókép: A Gironde megye tűzoltósága (SDIS 33) által közreadott képen a délnyugat-franciaországi Landira település közelében tomboló erdőtűz látható 2022. július 16-án (Fotó: MTI/AP/Service Communication-Protocole SDIS 33)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.