Finnország csökkenti az oroszoknak kiadható vízumok számát

A német kancellár szerint lehetővé kell tenni az oroszok számára, hogy elmenekülhessenek hazájukból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 16. 16:11
HAAVISTO, Pekka ; STOLTENBERG, Jens; LINDE, Ann
Brüsszel, 2022. július 5. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (k), Pekka Haavisto finn külügyminiszter (b) és Ann Linde svéd külügyminiszter sajtóértekezletet tart 2022. július 5-én, miután Finnország és Svédország aláírta a NATO-csatlakozási jegyzõkönyvet a védelmi szövetség brüsszeli székházában. Finnország és Svédország május 18-án nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét a szövetséghez. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország kilencven százalékkal csökkenti az orosz állampolgároknak kiadható vízumok számát szeptember elsejétől – jelentette be Helsinkiben a finn külügyminiszter kedden. Pekka Haavisto azzal indokolta a döntést, hogy sok orosz turista Finnország repülőterein át próbál Nyugat-Európába jutni, miután Oroszországban megszűntek a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások.

Néhány nappal az ukrajnai háború kezdete után Finnország és a nyugati államok légtérzárat rendeltek el Oroszországgal szemben, megnehezítve, hogy állampolgárai Európában utazzanak. Finnország és a balti államok szeretnék elérni, hogy vezessenek be európai uniós szintű vízumtilalmat Oroszországgal szemben.

Olaf Scholz német kancellár ezzel szemben úgy vélte, lehetővé kell tenni az oroszok számára, hogy elmenekülhessenek hazájukból, ha nem értenek egyet a rendszerrel. Erre válaszul Pekka Haavisto azt mondta: létre kell hozni egy olyan vízumot, amely lehetővé teszi az utazást azoknak, akiknek menekülniük kell.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (középen), Pekka Haavisto finn külügyminiszter (balra) és Ann Linde svéd külügyminiszter sajtóértekezletet tart 2022. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.