időjárás 13°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Halálos áldozatai is vannak az özönvízszerű esőzésnek Dél-Koreában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.09. 08:47 2022.08.09. 09:12
Halálos áldozatai is vannak az özönvízszerű esőzésnek Dél-Koreában

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros egyik régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket. A helyi katasztrófavédelmi csapatok egész éjjel dolgoztak, hogy megtisztítsák az utcákat, és kedd reggel a dolgozók bejuthassanak munkahelyükre, azonban az előrejelzések szerint további özönvízszerű esőzések várhatók. A szöuli metró nagy része a szokásos módon működik, nagyjából 80 utcát és több tucat folyóparti parkolót azonban biztonsági okokból továbbra is zárva tartanak.

Jun Szogjol dél-koreai elnök a sérült létesítmények helyreállítására, a veszélyeztetett területek evakuálására szólított fel, hogy megelőzzék a további haláleseteket.

Az eső hétfő este kezdett esni, és az esti órákig egyre intenzívebbé vált. A fővárosban és a közeli városokban majdnem 800 épület rongálódott meg, és több mint 400 embernek kellett elhagynia az otthonát

– közölte a belügyi és biztonsági minisztérium.

Combig érő vízben láttak embereket gázolni Szöul elegáns üzleti és szórakozónegyede, a Gangnam metróállomásához közeli utcákon hétfő éjjel, járművek rekedtek a sáros vízben. Az eső vízesésként zúdult be az Iszu metróállomás lépcsőin, miközben az utasokat kimenekítették.

A mentők nem tudták elérni azt a három embert, akik segítséget kértek, mielőtt egy pincében megfulladtak volna Szöul déli részén. Egy másik, közeli városnegyedben otthonában fulladt a vízbe egy nő, egy közmunkás kidőlt fák eltakarítása közben valószínűleg áramütéstől halt meg. Egy összeomlott buszállomás romjai és egy földcsuszamlás alatt két embert találtak holtan Gvangdzsu városban.

Borítókép: Combig érő vízben gyalogolnak emberek Szöulban 2022. augusztus 8-án (Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.