időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Külföldi tűzoltók segítenek a franciaországi erdőtüzek oltásában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.12. 12:51 2022.08.12. 13:31
Külföldi tűzoltók segítenek a franciaországi erdőtüzek oltásában

Külföldi tűzoltók érkeztek Franciaországba pénteken, hogy segítsenek az erdőtüzek oltásában. Németország, Románia, Lengyelország és Ausztria több mint 360 tűzoltóval és 100 szárazföldi járművel támogatja Franciaországot, míg Svédország és Görögország repülőkkel segít.

A délnyugat-franciaországi Gironde megyében erdőtűz pusztít. Kedd óta több mint 74 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok, és legalább tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A dél-franciaországi Lozere és Aveyron megyében is lángolnak az erdők. A nyugati országrészben fekvő Maine-et-Loire megyében több mint ezerkétszáz hektár égett le. Európa többi részéhez hasonlóan Franciaország is egymást követő hőhullámoktól és súlyos aszálytól szenved. Országszerte erdőtüzek tucatjai pusztítanak, közöttük legalább négy súlyos tűzvész.

Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén is, noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást. Több mint 39 négyzetkilométer égett le csütörtökig. A tűz hetekkel ezelőtt kezdődött, és addig izzott, amíg ezen a héten az erős szelek fel nem lobbantották a lángokat. A területen bokrok és füves rétek az uralkodó növényzet, amelyek a tartós aszály miatt kiszáradtak.

 

Borítókép: erdőtűzben leégett fenyőfák és tűzoltóautó a délnyugat-franciaországi Gironde megyében fekvő Belin-Beliet falu környékén 2022. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.