Lapozó: Huszonhét fokra korlátozza a légkondicionálók használatát a spanyol kormány

Franciaország radikális iszlamista imámot toloncol ki · Már két halálos áldozata is van a majomhimlőnek Spanyolországban · Az Engie százeurós energiaár-kedvezménnyel segíti a kis jövedelmű francia háztartásokat · Huszonhét fokra korlátozza a légkondicionálók használatát a spanyol kormány – Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 08. 01. 15:44
KARINS, Krisjanis; SÁNCHEZ, Pedro
Riga, 2021. július 7. Krisjanis Karins lett miniszterelnök (j) és Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a rigai Szabadság emlékmûnél tartott koszorúzáson 2021. július 7-én. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország radikális iszlamista imámot toloncol ki

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren jelentette be csütörtökön, hogy Franciaország végre kitoloncolja Hassan Iquioussen radikális imámot. Iquioussen jól berendezkedett franciaországi élete ellenére is megőrizte marokkói állampolgárságát, a franciát nem vette fel. Széles körben közismertté vált radikális iszlamista nézeteiről, antiszemitizmusáról, a Francia Köztársaság értékeivel ellentétes, radikális ideológiákat népszerűsítő prédikációiról. Iquioussen régóta szoros kapcsolatban áll a Muzulmán Testvérek nemzetközi iszlamista szervezet franciaországi ágával, a Franciaországi Muszlimokkal.

Az imám több évre szóló tartózkodási engedélyét a francia hatóságok évtizedek óta mégis meghosszabbították. Most, a hatósági átvilágítás közben számos radikális, köztársaság ellenes tartalmú prédikáció került elő. Iquioussen konzekvensen tagadja az ellene felhozott vádakat, például antiszemitizmusát is, annak ellenére, hogy számos felvétel bizonyítja, hogy az imám rendszeresen a zsidó vallásúak ellen uszított és sértő megjegyzéseket tett. Egyik alkalommal a zsidókat „hálátlannak”, „fukarnak” és „gettókban élőknek” nevezte. Amikor hírét vette, hogy a kiutasítását fontolgatják, a prefektusnak azt állította, hogy a cionista lobbi 2004 óta a fejét akarja.

Forrás: Lefigaro.fr, Twitter.com, Lepoint.fr

Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Spanyolországban

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint Spanyolországban már csaknem 4300 majomhimlős fertőzöttet tartanak nyilván, de haláleset mindeddig nem történt. Hétvégén azonban két ember elhunyt a betegség szövődményei miatt. Pénteken egy fiatal férfi halt meg Valencia közösségben, akinél a fertőzéssel összefüggő agyvelőgyulladás alakult ki. Egy nappal később egy 31 éves, agyvelő- és agyhártyagyulladásban szenvedő férfi is életét vesztette, aki az egyik córdobai kórház intenzív osztályán feküdt kritikus állapotban. Spanyolország a világ egyik legfertőzöttebb országának számít a majomhimlőjárvány tekintetében. Az autonóm közösségek közül továbbra is Madridban van a legtöbb beteg, 1656 fő. Ezt követi Katalónia 1406 esettel, majd Andalúzia következik 498-cal. A tárca tájékoztatása szerint a legtöbb fertőzött (4081 fő) férfi, az átlagéletkoruk 37 év.

Forrás: Rtve.es

Az Engie százeurós energiaár-kedvezménnyel segíti a kis jövedelmű francia háztartásokat

A francia tulajdonú energiaipari multinacionális vállalat vezérigazgatója, Catherine McGregor bejelentette, hogy az Engie novemberben átlagosan százeurós árkedvezménnyel könnyíti majd meg a franciaországi kis jövedelmű háztartások energiaszámláit. A kedvezményre azok a családok lesznek jogosultak, amelyeket a francia kormány is támogat az energiaszámlák kifizetésében.

Az Engie felajánlására hozzávetőleg 880 ezer francia felhasználó számíthat, az intézkedés kilencvenmillió euróba kerül majd a vállalatnak. McGregor hangsúlyozta, hogy a bejelentésnek semmi köze nincs ahhoz a parlamenti vitához, amely az energiaipari vállalatok többletnyereségének a megadóztatásáról szól. A vezérigazgató elmondta, hogy az Engie nem termeli, hanem maga is vásárolja a földgázt, amelyet piaci áron ad tovább, ezért extraprofitot a földgázon nem tud elérni, ellentétben a kitermelést is magának végző vállalatokkal. Ezért a bejelentett intézkedés mindössze állampolgári kötelesség és gesztus a francia honfitársak iránt.

A villamosenergia-divízióval kapcsolatban McGregor elismerte, hogy – különösen a belgiumi – atomerőművekben előállított energián az Engie valóban realizált többletnyereséget, azonban ezt visszafizetik az államnak, amit alapszerződések is szabályoznak, így az adókon keresztül és más módokon végrehajtott visszatérítés egyébként is folyamatos.

Forrás: Cnews.fr

Huszonhét fokra korlátozza a légkondicionálók használatát a spanyol kormány

Hétfőn fogadják el az energiatakarékossági intézkedésekről szóló rendeletet Spanyolországban. Pedro Sánchez miniszterelnök tájékoztatása szerint a háztartásoknak nem írnak elő kötelező korlátozásokat, ugyanakkor ajánlásokat fogalmaznak meg nekik is, hogy hozzájárulhassanak az energiafogyasztás csökkentéséhez. A tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyeken és az üzletekben azonban határt húznak: sehol sem lehet majd 27 foknál hűvösebbre állítani a légkondicionálókat, télen pedig nem lehet melegebb 19 foknál. A kormány ezeket az intézkedéseket korábban már bevezette a közigazgatásban.

A végső cél az Európai Bizottság jóváhagyásával kitűzött hétszázalékos csökkentés teljesítése a gázfogyasztás terén. Sánchez sajtótájékoztatóján a kiemelt energiatakarékossági intézkedések közé sorolta a nyakkendők használatának mellőzését is. Ő maga is enélkül jelent meg az újságírók előtt. Szerinte ha a férfiak nem használják a melegben a ruhadarabot, akkor nem izzadnak annyira, így nem kell túlhűteni a helyiségeket, tehát a nyakkendők mellőzésével végeredményben energiát lehet megtakarítani. Alig egy órával a beszéde után a Madrid melletti katonai légibázisra utazott, de nem közúton, hanem helikopterrel. Emiatt ismét magára haragította az ellenzéket, akik amellett, hogy nyakkendős bejelentést kritizálták, azzal vádolták a kormányfőt, hogy 180 kiló kerozint égetett el néhány perc leforgása alatt az energiatakarékosság jegyében.

Forrás: Elmundo.es

Borítókép: Pedro Sánchez (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.